Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovensko planinsko društvo (osrednji odbor)

Slovenec (1913): ... objavlja sledeča navodila za poset planinskih koč izven sezone.

Zatvorjene so sedaj vse koče osrednjega društva in društvo sploh ne dovoli vstopa v hotel »Zlatorog« ob Bohinjskem jezeru in v Aljažev dom v Vratih. V Vratih pa je turistom na razpolago stara Aljaževa koča, ki je tudi popravljena in nudi skromno prenočišče.
Druge planinske koče so turistom tudi čez zimo pristopne.
Ključi so dobijo: za Aljaževo kočo v Vratih in za Triglavski dom na Kredarici pri Jan. Klinarju, p. d. Požgancu v Mojstrani; za Kadilnikovo kočo pri gostilničarju Štefelinu, p. d. Kopišarju na Planini; za Orožnovo kočo na Črni Prsti v hotelu Markež v Bohinjski Bistrici; za Kamniško kočo in za kočo na Veliki Planini pri Prelesniku, p. d. Korlnu v Stahovici.

Poset planinskih koč pa je izven sezone dovoljen samo v spremstvu hraniteljev ključev ali po njih odposlanih oseb ali društvenih vodnikov, ker mora prevzeti spremljevalec odgovornost, za varnost turistov ter red v kočah. Brez spremstva se poset koč ne more dovoliti, ker nas skušnje učijo, kako hitro se pripetijo v zimskem času nepričakovane nesreče in ker turisti tudi v kočah potrebujejo pomoč za oskrbo ležišč in kurjavo. Izjeme glede spremstva more dovoliti za vsak slučaj osrednji odbor. S provijantom so morajo turisti sami založiti, ker se v kočah čez zimo nobeden provijant več ne pušča.
Koča v Kamniški Bistrici se oskrbuje tudi pozimi ter je oskrba izročena gospodinji Erjavšekovi, ki stanuje 5 minut od koče v takozvani Uršičevi kmetiji. Koča v Kamniški Bistrici je tudi čez zimo založena s provijantom in pijačo.

Slovenec, 14. oktober 1913

 14.10.1913

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije