Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smučarski plebiscit

Jutro (1933) - Rudolf Badjura: Smučarjem in tujskoprometnim interesentom v preudarek.

Predrsal sem v zadnjih 7. zimah vso Slovenijo, zbral vse poglavitno zimskošportno gradivo, rokopis za »Zimski vodnik po Sloveniji« gre h kraju. Knjižica lahko izide hkrati s snegom za božič, ako le to hočejo tisti, katerim v prid je bilo to delo izvršeno. Vodnik bi nudil jasen pregled, kaj vse more nuditi Slovenija v beli odeji, bil bi zanesljiv kažipot vsem jugoslovenskim zimskim športnikom ter še prav posebno v interesu naših hotelirjev, gostilničarjev, planinskih gostišč, železnic, avtobusnih in drugih podjetij.

Zimski vodnik po Sloveniji, lično v platno vezana stvarca žepnega formata, bi imel približno isto obliko, kakor »Sto izletov po Gorenjskem, Dolenjskem in Notranjskem«, nad 200 strani drobnega tiska s srbo-hrvatskim tolmačem. Za splošnim delom je obdelanih XII krajin s hribi in dolinami: Zasavje, Ljubljana, Dolenjsko (2 oddelka), Notranjsko, Gorenjsko (7 oddelkov) Saviniska, Šaleška, Mislinjska dolina, proga Celje—Maribor, Pohorje, Dravska in Mežiška dolina. V teh krajih je podrobno opisanih 130 zimskošportnih postojank in 170 smučarskih izletov, omenjenih nad 360 smučarskih vežbališč, okrog 40 sankališč, vse skakalnice in ledišča. Na knjigi je poleg zimskih športnikov direktno interesi ranih okrog 500 gostišč (tujskoprometnih interesentov).

Smučarji in gostilničarji! Preudarite, prosim, in se čim prej izjavite: Je-li po 30 letih našega zimskega športa in turistike že čas, da izide vodnik, ki podrobno obravnava Slovenijo v zimskošportnem pogledu, ali menite, da je za našo revno deželo bolje, da taka propaganda zanjo še nadalje izostane? Kaj je koristneje za Slovenijo in Jugoslavijo: da nam vedno več gostov (posebno petičnejših) — uhaja čez mejo v Avstrijo in drugam in da tam več potroši jo za ono, kar bi pri nas lahko ceneje dobili, ali je pametneje, da jih k nam privabimo? Je-li bolje, da izvedo smučarji, katerim izletom so kos na smučeh in kod ter kako se obvarujejo zablod in opasnosti, ali je bolje, da se čim več ljudi ponesreči, zboli in da se bolnice po nepotrebnem polnijo še s smučarji? Stavil bi lahko še druga vprašanja, pa ne smem preveč izrabljat: urednikove potrpežljivosti.
Povedal sem, kar mi je bilo pri srcu, besedo imate sedaj smučarji in tujskoprometni interesenti. Ako bo dovolj naročnikov za knjigo, da lahko riskiram tiskovne stroške, bo izšla, ako pa za njo ni dovolj zanimanja in menite, da nam ni potrebna, bom mirno še na ta rokopis zapisal R. I. P. in ga položil kakor rokopis »Gornji Jadran« in »Karavanke«.

Zimski vodnik po Sloveniji bi stal za subskribente 40 do 45 Din. Čim več naročnikov, tem nižja bo cena. Naroča se pri avtorju po dopisnici (prosim za čitljliv naslov), plača pa v teku 14 dni po prejemu knjige po položnici.

Rud. Badjura, Ljubljana, Knafljeva 9/1.
Jutro, 17. oktober 1933

17.10.1933

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije