Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Mont Blancu našel
 smaragde in rubine

Slovenske novice: ... Gorski reševalci zato opozarjajo pred vnovičnim navalom morebitnih lovcev na zaklade ... 

Mlad francoski alpinist je na ledeniku Bossons odkril škatlo z dragocenimi kamni.

Mont Blanc skriva številne opomnike na grozljive nesreče in izgubljena življenja, mnogi gorniki so denimo že naleteli na časopise, pisma, čevlje, dele letal in celo človeške ostanke, mladi alpinist pa je na ledeniku Bossons na jugovzhodu Francije odkril – zaklad!

Verjetno gre za zaklad, ki je 1966 potoval iz Mumbaja v New York

Iz trdega snega in ledu je na dan pokukal vogal kovinske škatle, ki je skrbno varovala okoli sto dragih kamnov, največ smaragdov, rubinov in safirjev, kot se je izkazalo, pravo bogastvo pa je bilo shranjeno v več vrečicah, ki so nosile oznako Izdelano v Indiji. Pošteni mladenič se je nemudoma podal na pot v dolino in dragoceno odkritje izročil žandarjem v vasici Bourg-Saint-Maurice, ti pa so zaklad takoj povezali s tragičnima nesrečama družbe Air India: letali sta strmoglavili v letih 1950 in 1966, na ledeniku je umrlo skupno 165 ljudi. »Gornik je očitno izjemno pošten mladenič. Takoj je ocenil, da ima v rokah veliko vrednost, zato je drage kamne nemudoma izročil oblastem. Pozna zgodovino ledenika in ve, da sta se tam zgodili letalski nesreči, zato je sklepal, da je odkritje povezano z žrtvami. Vsekakor ni hotel obdržati nečesa, kar mu ne pripada, želi pa ostati anonimen,« je francoskim medijem pojasnil lokalni načelnik Sylvain Merly in še zaupal, da so se že povezali z indijskimi oblastmi, da bi izsledili morebitnega lastnika draguljev ali njegove svojce oziroma dediče. Domnevajo sicer, da je zaklad, zdaj ocenjen na okoli 250.000 evrov, potoval na boeingu 707, ki je 1966 potovalo iz Mumbaja v New York. V nesreči je umrlo vseh enajst članov posadke in 106 potnikov, vzroka za tragedijo pa niso nikoli odkrili, saj je izkušeni pilot le nekaj minut pred strmoglavljenjem najavil postanek v Ženevi. Na letalu so bili med drugimi sloviti indijski znanstvenik in nekaj drugih odličnikov, zato francoske oblasti domnevajo, da so bili dragi kamni v lasti katere od premožnih žrtev. Naj še pristavimo, da so lani na istem ledeniku odkrili dobro ohranjeno vrečo z diplomatsko pošto takratnega indijskega zunanjega ministrstva, to pa je izgubljeno blago, ki je ravno tako potovalo na boeingu 707, lani, po 46 letih, hvaležno sprejelo.

Kot so še pojasnili žandarji, se utegne zgoditi, da indijske oblasti ne bodo izsledile lastnika draguljev ali svojcev, v tem primeru bi drago kamenje, kot velevajo francoski zakoni, izročili najditelju, torej mlademu alpinistu. Gorski reševalci zato opozarjajo pred vnovičnim navalom morebitnih lovcev na zaklade, ki so že lani, po odkritju diplomatske pošte, vztrajno oblegali ledenik, ki je sicer lahko dostopen, a zaradi plazov zelo nevaren.

E. B. 

 28.09.2013


ledauphine.com: Rubis, saphirs et émeraudes sortis du glacier des Bossons !

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije