Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Neustrašeni turist

Slovenec (1933) ... ali: gospod Sodček gre čez severno steno na Triglav

Slovenec, 3. september 1933


Neustrašeni turist

1.

Gospod Sodček je sklenil, da gre čez severno steno na Triglav. Rečeno — storjeno. Šel je, a je omagal na prvi planini, globoko pod Triglavom. Ker pa je raztrobil junaško vest, da pojde na Triglav, vsem svojim prijateljem in znancem po Ljubljani in se je bal sramote, ki ga je čakala, če bi prijatelji izvedeli, da je Triglav samo od daleč gledal ... si je zvita buča izmislil nekaj prav posebnega.
Ponosno se je postavil na kup gnoja in naročil fotografu, ki ga je spremljal, naj ga slika.

2.

Tedaj je od nekod pridrvel skokonogi kozel in se — bums! zaletel v gospoda Sodčka, da je zatulil, kakor da mu gre za življenje in smrt ter telebnil na tla. Nesreča pa takšna!

3.

Ves opraskan in obvezan se je gospod Sodček vrnil z vlakom v Ljubljano in zbujal tam vsesplošno pozornost, kajti vsi so bili prepričani, da se je ponesrečil na strmih triglavskih pečinah.

Konec.

Doma se je gospod Sodček debelo nalagal svoji ženi, da je igraje preplezal severno steno Triglava in se povzpel na vrh. Pa je bilo njegovega bahanja kmalu konec. Na duri je potrkal mojster fotograf in pomolil gospodu Sodčku vpričo žene in služkinje pod nos izgotovljeno fotografijo. In je bila ta fotografija takšna, da bi bila gospa Sodčkova kmalu padla v nezavest. Mojster fotograf je namreč prav v onem trenutku, ko se je : kozel zaletel v gospoda Sodčka, pritisnil ... in slika je z neusmiljeno resnicoljubnostjo kazala ta, za gospoda Sodčka ne posebno častni prizor.
Lahko si mislite, kako je bilo gospodu Sodčku pri srcu ob pogledu na to svojo sramoto!

*
Topot ni bilo nobene niti približno pravilne rešitve, zato nagrada odpade.

Slovenec, 10. september 1933
 

03.09.1933

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27666

Informacije

Informacije