Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Grozen vihar v Triglavskem pogorju

Slovenec (1903): Na Kredarici je bil v noči med 13. in 14. t. m. (med nedeljo in ponedeljkom) grozen vihar. ...

Čudež je, da ni orkan odnesel koče. Oskrbnik in njegova žena sta celo noč v obednici napravljena prečula in mislila, da bo vsega konec. Svetiljka na stropu se je tresla, da je ugasnila, stene so škripale in pokale, v kuhinji je ropotala posoda, da sta jo morala postaviti na tla, da se ni pobila. Hiša se je zibala. Južni veter (od Marije Terezije koče sem) je že načel streho proti kapeli in je na koncu na eni strani privzdignil vse letve z deskami vred za malo ped visoko, a jih ni odtrgal in odnesel. Na srečo se železna vrv ni odtrgala, ampak vse doli tiščala in ubranila streho viharju.
Žreblji, eno ped dolgi, ki so bili skozi letve zabiti v špere, so na južnem voglu izruvani. Ta teden sta šla Požganec in tesarski mojster na Kredarico, da popravita vso škodo, pritrdita posamezne dele in kočo na koncu proti kapeli prikleneta še z eno vrvjo k tlom.
Na Velem polju je vihar pri pastirskih kočah odkril strehe in eno kočo z vsemi tramovi odnesel, da se ne pozna, kje je stala. Vodnikova koča je nepoškodovana.
V Vratih je naliv zelo raztrgal cesto. Popravljajo jo delavci, da more voznik opeko voziti do Aljaževega doma.
Na vrhu Triglava je en meter snega, pri Dežmanovi koči pod Begunskim vrhom eno ped, više dve pedi.


Desetletnica »Slovenskega planinskega društva«
Slovensko planinsko društvo proslavi desetletnico svojega delovanja dne 10. in 11. oktobra v »Narodnem domu« v Ljubljani.
Spored: Planinska veselica s pozdravi, s sviranjem slavne ljubljanske društvene godbe, petjem slavnega trgovskega društva »Merkurja«, šaljivimi prizori in prosto zabavo.
Začne se v soboto, dne 10., ob pol osmih zvečer v Sokolovi dvorani. Vstopnina 60 v. Čisti dobiček je namenjen za novi Aljažev dom v Vratih, slavnost v nedeljo, dne 11. oktobra, v Mali dvorani.
I. Skupna seja osrednjega in podružniških odborov ob devetih dopoldne.
II. Slavnostni občni zbor ob enajstih.
1. Pozdrav načelnikov.
2. Poročilo o desetletnem delovanju celokupnega društva.
3. Izjave in priglašeni nasveti.
4. Imenovanje častnih članov.
5. Načrt za nadaljnje delovanje.
6. Zaključek.

Nasvete (podružnic ali posameznih članov) je priglasiti vsaj do 2. oktobra. Zbora se smejo udeležiti društveni člani in povabljenci.
III. Skupni obed ob dveh v Sokolovi dvorani. Obednina 3 K (brez pijače). Prijave (ust. ali pismene) do 7. oktobra osrednjemu odboru v Ljubljani. Zvečer po predstavi v deželnem gledališču sestanek v Narod. domu.
Proslavimo dostojno prvo desetletnico Slov. plan. društva v beli Ljubljani, ponosno posvedočimo celokupnost naših domoljubnih teženj in ojačimo se za bodoče delovanje v naših prekrasnih planinah!

Osrednji odbor Slovenskega planinskega društva.

Slovenec, 26. september 1903

  26.09.1903

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije