Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nova triglavska pot

Slovenec (1903): Osrednji odbor »Slov. planin, društva« je zgradil v Vratih, nedaleč od Aljaževe koče, novo pot, ki vodi v 4 urah na Kredarico oziroma k Triglavski koči. ...

Zvedenci hvalijo pot kot najzanimivejšo vseh dosedanjih, ker ji je razgled vedno zanimiv, vedno se menjajoč, hvalijo jo pa tudi kot varno in vsakemu pristopno. Iz Vrat se vzpenja mimo Cmira navzgor proti Begunjskemu vrhu in konča na snežišči tik pod Triglavsko kočo. Novo to pot je izročilo S. P. D. v nedeljo 6 t. m. javnosti ob primerni otvoritveni slavnosti, pri kateri se je sklenilo, da se imenuje pot Tominškov pot, to v priznanje izrednih zaslug, koje zahvalja osrednji odbor neumornosti svojega podnačelnika, g. odvetnika dr. Frana Tominška. O priliki otvoritve pota je šlo po novi poti na Triglav 45 turistov, med njimi 8 dam. Navzočen je bil tudi glavni urednik »Obzora« profesor Pasarić.

Prvi občni zbor podružnice »Slovenskega planinskega društva« v Ljubljani za sodna okraja ajdovski in vipavski se bode vršil 12. septembra ob 8. uri zvečer v prostorih društva »Edinost« v Ajdovščini. C. kr. namestništvo v Trstu je namreč potrdilo glasom odloka z dne 16. junija od pripravljalnega odbora predložena pravila z opombo, da bode potrdilo ustanovitev podružnice, ko občni zbor pravilno izvoli odbor. To se bode zgodilo na ustanovnem občnem zboru, h kateremu vabi pripravljalni odbor vse bližnje domoljube in prijatelje nase krasne domovine, ki žele, da ostanejo naše krasne gore in planine tudi v bodoče naše, in jih prosi, da se prijavijo omenjenega dne mnogoštevilno k zboru. Spored je naslednji:
1. Pozdrav predsednika.
2. Poročilo tajnika.
3. Sprejem članov.
4. Volitev stalnega odbora.
5. Raznoterosti.
Gotovo bode vsak zaveden Slovenec z veseljem pozdravil ta novi korak v narodno-društvenem življenju Vipavske doline, saj je vsakemu dovolj jasno,
kako eminentega pomena za slovenski narod je delovanje »Slov. planinskega društva«.
Narodna dolžnost vsakega je torej podpirati to društvo, ki si je med drugimi vzvišenimi smotri postavil za glavno nalogo, braniti našo prekrasno domovino in nje divne gore pred zemljelačnimi sosedi. In da se to zgodi, da ohranimo svojih gora slovenski značaj, da bodo tudi po naših vidanskih in primorskih gorah bleščali le slovenski napisi in kažipoti, v ta namen se ustanavlja ta najjužnejša postojanka »Slov. plan. društva« v boju za rodno zemljo. Gore v našem okolišu se sicer ne morejo meriti z Julijskimi ali Savinjskimi, toda vkljub temu, da so lahko pristopne in pripravne posebno za manjše izlete, preseneti vsakega obiskovalca divni razgled, ki se nudi očem z njih vrhov. Poleg tega pa hrani naš, kolikor toliko že kraški svet v sebi več votlin in jam, ki čakajo, da se jih preišče in naredi pristopne in ki bodo ves povzročeni trud gotovo bogato poplačale. Delokrog je začrtan, na delo torej, vipavski in ajdovski domoljubi! Pripravljalni odbor pričakuje upravičen od vas, da se združite v ljubezni do rodne grude v kolikor mogoče velikem številu ter vam kliče krepak planinski »Nazdar« !

Anton Lokar, župan, tč. predsednik.

Kranjska gora, 9. septembra
Na Mojstrovki se je včeraj ubil neki turist iz Beljaka.
 

Slovenec, 9. september 1903
 

  09.09.1903

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije