Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 29.08.13

ŠZL - Žiga Černe: Vabljeni na rekreacijo ...

Telovadimo v Piranu
Nazadnje so strokovnjaki za javne raziskave o tem, koliko in kaj za rekreacijo v prostem času najraje počnemo, rezultate anket predstavili že pred nekaj leti, saj je kasneje za kaj takega zmanjkalo denarja. A ne glede na ugodne trende iz zadnjih let in inercijo povečevanja odstotka gibalno in športno aktivnega dela prebivalstva, zagotovo še vedno velja, da je krepko več tistih, ki so nezadostno ali premalo aktivni. Ker pa je vsak trenutek lahko tudi nov začetek, je prav njim namenjena sobotna telovadna akcija, ki jo pripravljajo na piranskem Tartinijevem trgu. Že ob osmih zjutraj tam pričakujejo do petsto telovadk in telovadcev vseh starosti, ki bodo izvedli tisoč enostavnih gibov za boljše počutje. Potem pa bo še tisoč in ena možnost za spoznavanje Pirana in okolice. Pridružite se jim. Informacije: 031 569 465, www.srce-me-povezuje.si/solazdravja.

Pohod po Hmeljski poti
Žalec je Spodnjo Savinjsko dolino prepoznaven po hmelju, dobri hrani in prijaznih ljudeh, ljubitelji pohodništva pa ta del Slovenije dobro poznajo tudi po predlani izbrani drugi najboljši tematski poti, ki vodi med tamkajšnjimi hmeljišči. Po štirinajst kilometrov dolgi poti, ki vas popelje od Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva, do dvorca Novo Celje, med hmeljišči do Ribnika Vrbje, po bregu Savinje do Šempetra do Rimske nekropole in nazaj do Žalca, se boste na zadnjo avgustovsko soboto lahko sprehodili tudi vi. V Žalec pridite do osme ure dopoldne. Prijavnina bo sedem evrov. Informacije: 03 710 04 34, www.zkst-zalec.si.

Pohod v spomin na dr. Franca Ivanocyja
Stoletnice smrti slovenskega rimskokatoliškega duhovnika in, ob koncu devetnajstega ter začetku prejšnjega stoletja, borca za pravice slovenskega jezika v cerkvi, v šoli in tisku, se boste spomnili na sobotnem pohodu skozi kulturno zgodovino treh goričkih vasic. Začetek bo ob 10. uri pri vaško-gasilskem domu v Ivanovcih, v enajstih krožnih kilometrih »po dolaj in bregaj« pa vas bodo okoli štiri ure vodili še do Andrejcev in Kančevcev. Ves čas vas bodo spremljale tudi dodatne kulturne in duhovne vsebine. V sedem evrov prijavnine sta vključena tudi vmesna malica in končni bograč. Informacije: 051 317 784, www.moravske-toplice.com.

Pohod po poteh prenosa ranjencev na Vojsko
Na zadnji avgustovski dan na Primorskem pripravljajo pohod v spomin na prenos ranjencev s Primorske in Gorenjske na Notranjsko, ki so ga sredi vojne vihre Druge svetovne vojne opravile enote IX. korpusa. Sobotni odhod pohodnikov iz Črnega Vrha nad Idrijo bo ob 6. uri, iz Želina ob 7. uri, s Predmeje pa ob 8. uri. Prvi postanek s srečanjem osebja, ranjencev in prijateljev bolnic Pavla in Franja bo ob 11. uri v Hudem Polju, ob 14. uri bo slovesnost na Vojščici, ob pol štirih popoldne pa cilj na Vojskem. Brez upoštevanih postankov boste hodili okoli šest ur. Informacije: 05 377 10 66, 041 617 607.

Pohod na Skopico
Precej manj naporen in tudi krajši bo pohod, na katerem boste 31. avgusta raziskovali greben med Čepovanskim dolom in dolino Trebušice. Mimogrede: na tamkajšnjih Malih Vršah, je od 1943 delovalo prej omenjeno partizansko okrevališče Pavla. Tokrat se boste posvetili osvajanju lahko dostopnega vrha Skopice, na katerega se boste ob 9. uri odpravili iz Čepovana. Zbirno mesto bo pred gasilskim domom, pričakujte pa položne vzpone, vseeno pa potrebujete kondicije za pet ur hoje. Po vrnitvi vas bo čakala topla malica. Startnina bo za odrasle po pet evrov. Informacije: 041 345 425, 031 883 405.

Potepanje po Veseli dolini
Vas zanima, zakaj so Bistro sprva imenovali Vesela oziroma prijetna dolina? Če je odgovor pritrdilen in bi se ob tem radi tudi malo sprehodili okoli nekdanje kartuzije in izvirov reke Bistre, bo pravi čas za to, to soboto. Dobili se boste ob 16. uri pred gostilno Bistra. Sprehodili se boste do barjanske ravnice, tam odkrivali bogat svet zelišč in ostalih divjih rastlin, se ustavili ob mostu čez reko, preko katerega teče pitna voda in nadaljevali ob pašnikih vse tja do pastirčka, ki vam bo povedal zgodbo. Potepanje boste zaključili na izhodišpču z okusno barjansko malico. Na poti boste okoli tri ure. Prijavnina bo osemnajst evrov, za mladino in upokojence pa bo tri evre ceneje. Informacije: 01 750 43 64.

Sončni zahod na Volniku
Od osmega meseca v letu se boste lahko poslovili z večernim sobotnim pohodom in opazovanjem mlečne ceste nad Krasom. Cilj bo na najvišjem hribu v okolici Pliskovice, ki se dviga na 546 nadmorskimi metri in si ga delimo z našimi sosedi Italijani. Pot boste začeli ob šestih popoldne pri Mladinskem hostlu Pliskovica, do tri-urna pot pa vas bo vodila skozi suho dolino, mimo kala Mlačna, po stopinjah mlekaric, žensk, ki so še v prejšnjem stoletju nosile prodajati mleko v Trst… Vložen trud ob vzponu bo poplačan s prekrasnim pogledom na Tržaški zaliv in zahajajoče sonce. S seboj imejte žepne svetilke, ki jih boste potrebovali ob vrnitvi, ko se bodo na nebu že prižigale prve zvezde. Prijavnina bo dva evra. Informacije: 05 764 02 50, www.hostelkras.com.

Prvi pohod ob Sotli
Devetdeset kilometrov dolgo mejno reko Sotlo boste v nedeljo, 1. septembra lahko spremljali na njeni poti čez Bizeljsko. Zbirno mesto bo do pol desete dopoldne v Stari vasi, na parkirišču pri Vili Istenič, na približno triurnem pohodu bodo nekaj vmesnih postankov in pogostitev, zaključek z malico pa na Rekreacijskem centru Gregovce ob Sotli. Startnina bo pet evrov. Informacije: 041 970 215, 041 460 286, www.bizeljsko.si.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije