Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lednik ju je vrnil čez 27 let

Jutro (1933): Narava pojasnila izginotje dveh mladih turistov, ki sta zmrznila na ledniku

8. avgusta 1906 sta odšla dva inomoška turista, mlada magistratna uradnika Albuin Konrath in Josef Villgrattner na Fernerkogel v Sellrainske gore. S ture se nista nikoli več vrnila. Tedne in tedne so ju pozneje iskale reševalne ekspedicije, toda njihov trud je bil zaman, šele zdaj je narava sama odkrila skrivnost njune smrti.
Ob vznožju Fernerkogla so našli dve človeški okostji in kmalu je postalo jasno, da gre za ostanke nesrečnih dveh inomoških turistov, ki sta izginila pred 27 leti v planinah.

Takoj se je odpravila iz Inomosta posebna deputacija z zdravnikom, da preišče okostja. Odprava je ugotovila naslednje podrobnosti:
Konrath in Villgrattner sta imela za turo samo dva dni časa. Ker sta hotela za vsako ceno priti na vrh Fernerkogla, je bila tura naporna in nista šla po običajni poti na levi strani lednika, marveč sta plezala nanj po desni, ki ima mnogo manj zasek kakor leva stran. Trupla so našli zdaj nekoliko vstran od običajne poti, kakšnih 2700 m pod skalovjem Fernerkogla, sredi zasek. Vendar sodijo planinci, da je morala biti prvotna lega trupel vsaj 50 m višja. V teku 27 let se je tudi pozicija lednika nekoliko spremenila. Trupli sta torej tičali v ledniku in mrliča sta se z njim vred premikala in menjavala lego.
Kako globoko sta ležala v zasekah, se ni dalo ugotoviti, kajti okostja so ležala prosto na ledu. Posebno pretresljive pa so bile naslednje ugotovitve zdravnika: Nobeno truplo ni kazalo v okostju kakšne poškodbe. O nesreči tedaj ni mogoče govoriti. Trupli sta ležali tesno drugo kraj drugega. Poleg okostij so našli tudi neke papirje z zapiski, ki pa jih je vreme tako izpralo, da niso bili več čitljivi. Toda že iz tega se da sklepati na žalosten položaj nesrečnikov.
Ni dvoma, da je eden od njiju padel v ledniško zaseko. Tovariš ga ni mogel držati s cepinom in je moral za njim. O tem priča zlomljena palica cepina, v zaseki ujeta sta čakala na rešitev ki je bila gotovo blizu, a ni prišla do ciljal Tako sta turista zmrznila in umrla od lakote. 27 let je hranil lednik njuno skrivnost, letos pa se je led tako odtajal, da je spustil okostji iz sebe in nesreča je prišla v vsej svoji grozotni tragiki na dan.

Jutro, 18. avgust 1933
 

19.08.1933

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije