Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po planinah južne Srbije

Slovenec (1933): Slovensko planinsko društvo otvarja svojo letošnjo predavalno sezono s predavanjem gosp. dr. Josipa Pretnarja o temi: »Po planinah južne Srbije.

Opažamo, da društvo v teku zadnjih treh let pri svojih predavanjih sistematično uvaja tudi taka, ki nam odkrivajo še nezadostno poznane planinske kraje naše države. Tako nas je g. dr. Gušič povedel v Prokletije in v filmskem predavanju v divjeromantični Durmitor, g. dr. Krajač pa nam je pokazal krasote planin Velebita. Tako je prav! Naša domovina nudi planincem toliko krasot, da je že zadnji čas, da se vsaj nekoliko odmaknemo od občudovanja inozemstva in našim planinam na jugu države posvečamo posebno pažnjo in zanimanje.
Predavatelj, ki je letos prehodil planine Južne Srbije, namerava opisati v besedi in slikah, ki jih je sam posnel, romantične in malo poznane planine Peristera (2600 m) ob grški meji. Galičice (2255 m) med divnim Prespanskim in Ohridskim jezerom, ki sta vsako zase stokrat obsežnejša kakor je Blejsko jezero, gorovje Koraba (2764) ob albanski meji, za Triglavom najvišjega vrha v Jugoslaviji in južnega dela Šar planine med Tetovem in Prizrenom.
V zvezi s tem bo obenem vsaj mimogrede opozoril tudi na historične, etnografske, geološke, botanične in umetnostne zanimivosti na tej svoji turi, ki je pričela v Skoplju ter je šla preko Prilepa, Bitolja, Prizrena, Cetinja in Lovčena na Kotor.
Predavanje, ki bo v torek 10. okt. ob 20 zvečer v dvorani »Uniona« v Ljubljani, bo nudilo planincem in prijateljem planinstva lep užitek in bo obenem mnogo pripomoglo k spoznavanju naših južnih zanimivih krajev.

Slovenec, 8. oktobra 1933

 07.10.1933


dLib.si

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije