Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kralj in kraljica na izletu v Kamniški Bistrici

Jutro: V ponedeljek dopoldne ob 8.25 je pasiral Kamnik dvorni avtomobil, v katerem so spoznali meščani kralja in kraljico, oblečena v lovsko obleko.

Spremljala sta ju samo adjutant in pa direktor dvornih lovišč inž. Ciril Dimnik.
Kraljeva dvojica si je v Bistrici ogledala novi dvorec, ki je bil pred kratkim dograjen, nato pa je odšla na kratek sprehod v Belo. Kralj in kraljica sta se okrog pol 13. vrnila iz Bistrice proti Bledu.

Cesta v Kamniško Bistrico bo letos povsem dograjena
Kamnik, 8. avgusta
Naši avtomobilisti in ljubitelji romantične Kamniške Bistrice bodo gotovo z zadovoljstvom sprejeli vest, da je zdaj popolnoma dograjena in izročena prometu prva tretjina bistriške ceste in sicer od Stahovice do Konjskega potoka. Do zdaj je bil ta del ceste le nekako provizorično razširjena prejšnja vozna pot, ki pa ni imela nobene kamenite podlage. V deževnem vremenu
se je ilovnata cesta tako razmehčala, da so vozovi in avtomobili časih obstali v globokem blatu. Jasno je bilo, da se cesta ne sme puščati v takem stanju, saj bi zadostno popravilo ne zahtevalo drugih stroškov kakor plače nekaj desetin delavcev.
Merodajni faktorji so se zato odločili, da v omiljenje brezposelnosti v kamniški okolici žrtvujejo potrebno vsoto in še letos dokončno dogradijo bistriško cesto. Kakor smo že poročali, so pričeli sredi preteklega meseca delati na prvi tretjini te ceste. Napravili so trdno kamenito podlago in navozili dobrega gramoza, katerega sta valjala dva manjša valjarja. V soboto sta valjarja končala svoje delo in zdaj je 5 metrov široka cesta in je do Konjskega potoka skoro popolnoma brez vzpetosti, gladka in trda kakor kamniški glavni trg. Prav tako je urejena in zvaljana tudi naprej od Konjskega potoka v dolžini 1.5 km.
V lahni napetosti vodi preko galerij do Mecesnovca, kjer se prične vzpenjati v strmih in precej dolgih klancih na Kraljev hrib na prejšnjo vozno pot. Dober avtomobilist zlahka zmaga tudi te klance in se že lahko pripelje do bistriške koče. Zaradi varnosti je pa za splošno uporabo izročen prometu samo del ceste do Konjske, kjer je zapora.
Okrajni cestni odbor bo v kratkem nadaljeval gradnjo ceste od Mecesnovca naprej do Kopiš. Izpeljal jo bo po dosedanji turistovski poti, da bodo odpadli vsi tisti strmi klanci, ki delajo zdaj preglavice voznikom in avtomobilistom. Cesta bo javna samo do Kopiš. kjer bodo garaže za shrambo avtomobilov. Od Kopiš do izvira je le 25 minut hoda. Tako bo bistriška dolina že to jesen postala odprta svetu, skrajni konec z izvirkom pa bo še vnaprej ohranil blaženi mir planinskega raja.
Pretekli teden si je ogledal dela na končni dograditvi ceste tudi g. ban dr. Drago Marušič v spremstvu sreškega načelnika g. Vouška, župana g. Kratnarja in poslanca g. Cererja. Glede stroškov za gradnjo ceste se je dosegel sporazum, da jo bo gradil cestni odbor s prispevki banovine, korporacije in drugih zainteresiranih činiteljev.

Jutro, 9. avgust 1933
 

09.08.1933

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije