Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

XLAB nagrajen

URSZR - Boštjan Tavčar: ... tudi za rešitev prikaza lokacije kličočega na 112

Konec junija je v Firencah podjetje XLAB zmagalo na tekmovanju NASA World Wind Europa Challenge 2013, ki ga je organizirala ameriška vesoljska agencija NASA. Na tekmovanju je podjetje XLAB sodelovalo s tehničnimi rešitvami izboljšav odprto-kodne platforme World Wind, ki omogočajo dodatne efekte ob hkratni pohitritvi vektorskih izrisov, hitrejši prenos podatkov in s tem razbremenitev internetnih povezav. Žirijo je prepričalo tudi z rešitvami za učinkovitejšo podporo ukrepanja ob nesrečah, ki so bile razvite v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Na to smo zelo ponosni tudi mi, saj dokazuje, da delamo na najvišji ravni v svetovnem merilu.

Leta 2009 je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje za učinkovitejšo podporo ukrepanju ob nesrečah na javnem razpisu izbrala tehnično rešitev tridimenzionalnega geografsko-informacijskega sistema podjetja XLAB. Informacijski sitem je zgrajen na osnovi World Wind in omogoča realistični pregled terena ter delo z najrazličnejšimi orodji za prikaz in analizo geografskih podatkov.

Večina orodij je bila razvita za delo operaterjev v regionalnih centrih za obveščanje in delo načrtovalcev v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Največja dodana vrednost za delo operaterjev v centrih za obveščanje je možnost natančnejšega določanja kraja dogodka nesreče oziroma lokacije kličočega na klic v sili 112, pa tudi učinkovitejše usmerjanje enot v prostoru. To je zelo pomembno v primerih, ko se nesreča zgodi na težko dostopnem kraju, v hribih ali gorah.

Načrtovalci v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami lahko uporabljajo sistem 3D-GIS za prikaz podatkovnih slojev, ki so z novo tehnologijo lažje predstavljivi. Z novim sistemom imajo boljše možnosti priprave in obdelave podatkov glede na že obstoječe geografske sloje. Prav tako imajo analitiki zdaj na voljo učinkovito orodje za izvajanje analiz nad podatki geografskih slojev, pomembnih na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Boštjan Tavčar,
vodja Centra za obveščanje Republike Slovenije

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave
Značke:
informacije

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije