Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Piškotki hromijo obisk spleta?

Gorenjski glas - Boštjan Bogataj: Kranj – V Gospodarski zbornici Slovenije opozarjajo na zmanjšanje obiska spleta in nakupov prek njega, ...

... informacijska pooblaščenka se sprašuje, od kod jim takšni podatki, v mimovrste pa pojasnjujejo, da piškotki vplivajo predvsem na analitiko obiska in oglaševanje preko tretjega ponudnika.

Nov zakon o elektronskih komunikacijah, ki je začel veljati v začetku leta, je prinesel nova – bistveno strožja – pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Tako so v GZS izračunali, da je zaradi nove zakonske ureditve za 15 odstotkov upadel obisk spletnih strani, za desetino je manjša prodaja v spletnih trgovinah. Zato Združenje za informatiko in telekomunikacije od vlade zahteva spremembe zakona v delu, ki se nanaša na piškotke, od Informacijske pooblaščenke pa jasna navodila o uveljavitvi zahtevanih pravil.

V mimovrste, ki je največja slovenska spletna trgovina in članica ene največjih v Evropi, pravijo, da tudi letos poslujejo v okviru postav­ljenih ciljev. »Omejevanje uporabe piškotkov po naših ocenah vpliva predvsem na analitiko obiska spletne strani in oglaševanje preko tretjega ponudnika. Uveljavitev novega zakona je pomenila predvsem prilagoditev določenih rešitev, ki našim uporabnikom omogočajo nemoteno spletno nakupovanje,« je o vroči temi skopo odgovorila direktorica Lea Benedejčič.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar odgovarja, da GZS brez argumentov, s pavšalnimi in nepojasnjenimi podatki in z nepoznavanjem evropskega prava poziva vlado k spremembi zakona. »Dvomimo, da zaradi novih pravil o piškotkih uporabniki manj obiskujejo spletne strani. Kar se tiče podatkov o padcu prihodkov od prodaje v spletnih trgovinah, pa menimo, da gre za zavajanje,« odgovarja pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Piškotki, ki so nujni za delovanje spletnih trgovin, so izjema in jih spletni trgovci lahko uporabljajo tudi brez privolitve posameznika.

Piškotki ne morejo biti razlog za padec prodaje, pravi Pirc Musarjeva, o obiskanosti spletnih strani pa pojasni, da imajo nekateri uprav­ljavci res manj izmerjenega, ne pa tudi dejanskega obiska. Piškotki se uporabljajo tudi za sledenje obiska spletnih strani.

Boštjan Bogataj

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije