Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Izlet srbskega planinskega društva v Slovenijo

Jutro (1923): V nedeljo dne 22. julija se je pripeljalo deset gospodov in štiri dame iz Srbije v Celje, da pohitijo odtod v Savinjske planine.

Na kolodvoru je pričakovala drage goste iz južne domovine pestra možica celjskih planincev. Že prvi sprejem in pozdrav je bil nad vse prisrčen. Po kopanju v hladnih valovih bistre Savinje in kratkem ogledovanju mesta, se je vršil v restavraciji Nar. doma skupen obed, ki so ga priredili srbskim gostom celjski planinci. Imenom turistov sta po zdravila redke daljnje tovarišice in tovariše v prisrčnih besedah celjski župan dr. Hrašovec in podpredsednik savinjske podružnice PD, dr. Kalan, za prometno društvo magistratni svetnik g. Šubic. Za izredno pozornost in ljubeznjiv sprejem sta se zahvalila podpredsednik »Srpskega Planinarskog društva«, glavni direktor katastra g. Nedeljkovlč in zobozdravnik dr. Spirta. Pevski krožek »Komšija« je skrbel s svojim izbranim in lepim petjem, da so potekle kratke urico medsebojnega spoznavanja tem prijetnejo. Do Zidanega mosta se je peljal gostom nasproti odposlanec celjskih planincev dr. Fr. Hrašovec, do Mozirja sta jih spremila zopet celjska planinca dr. Milko Hrašovec in sodni svetnik dr. Tiller. Osrednji odbor SPD je odposlal v Celje g. Badjuro, ki spremlja goste na potovanju poleg učitelja g. Zdolška in g. Trobeja, funkcionarjev savinjsko podružnice. V Lučah pričakuje turiste predsednik g. Kocbek.

Že sprejem v Celju je goste vidno iznenadil. Zlasti so bili očarani, ko je dobil vsak od slovenskih planincev v Celju v spomin 10 razglednic Celja in Savinjskih planin s pozdravom na posebni karti »Dobro nam došli srbski bratje in sestre«. Prisrčen je bil sprejem tudi v Mozirju. Velika množica meščanov, na čelu vodja politične ekspoziture g. Osojnik, župan g. Pevec in zastopnik planinskega društva g. Matija Goričar, Sokol in požarna bramba so pričakovali srbske turiste ob vhodu v trg. Po prisrčnih po zdravih oficielnih zastopnikov in majhnem okrepčilu, se je odpeljala cela skupina na že pripravljenih vozovih v Luče, kjer so prenočil: prvo noč v objemu naših krasnih gorskih velikanov.

Pohvalno je treba omeniti, da so zastopniki Južne in državno železnice, zlasti v Celju šli gostom zelo na roko. Srbski planinci prispejo v Ljubljano v nedeljo (s kamniškim vlakom ob tričetrt na 1, popoldne). Odtod se vrnejo v Beograd.

Jutro, 24. julij 1923
 

24.07.1933

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije