Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Analiza reševanja zaplezanih alpinistov

GRS Kamnik: Včeraj sta se v JV steni Planjave zaplezala alpinista

V Sobotni smeri sta zgrešila smer in se znašla v položaju, ko nista mogla več varno nadaljevati, niti se vrniti nazaj na izhodišče.
Za rešitev nastale situacije smo bili preko Centra za obveščanje aktivirani člani Društva GRS Kamnik. Ker se je vreme na tem območju začelo poslabševati, smo se odločili za helikoptersko reševanje.

Helikopter SV z dežurno ekipo za reševanje v gorah je v Kamniku pobral domačega reševalca letalca in poletel na kraj dogodka. Zaplezana sta bila takoj locirana, zaradi premočnega vetra, ter previsne stene v kateri sta obtičala, pa helikoptersko reševanje ni bilo izvedljivo. Helikopter se je vrnil v Kamnik in v dveh poletih na kraj nesreče pripeljal reševalce.

Na klasičen način, z vrvno tehniko smo rešili sicer nepoškodovana, a zaradi situacije v katero sta zašla, močno prestrašena alpinista. Med reševanjem se je na območju Planjave razbesnela nevihta, v kateri smo reševalci skupaj z rešenima peš sestopiti na Korošico. Od tod nas je helikopter proti večeru, ko se je vreme izboljšalo prepeljal v Kamnik.

Včerajšnje reševanje je ponovni dokaz kako hitro se v gorah lahko kaj zaplete. Gorski reševalci opozarjamo, naj si obiskovalci gora izbirajo cilje primerne sposobnostim in izkušnjam, naj si pri tem vedno vzamejo nekaj rezerve, če pa pridejo v situacijo, ko je naslednji korak lahko usoden, pa je prav, da pravočasno pokličejo na pomoč.
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije