Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Problemi voženj v naravnem okolju

Gorenjski glas - Miroslav Cvjetičanin: Ljubljana - 20. junija so v dvorani Državnega sveta Republike Slovenije v Ljubljani ...

... Planinska zveza Slovenije, Ribiška zveza Slovenije in Lovska zveza Slovenije organizirale posvet o problematiki voženj v naravnem okolju z naslovom Problematika voženj v naravnem okolju: »Imamo rešitve, toda ali imamo voljo?«

Na posvetu so predavatelji in udeleženci osvetlili vplive voženj na različne dele naravnega okolja in na okolje kot celoto. Cilj srečanja je bila oživitev aktivnosti pri pripravi novih predpisov s področja omejevanja voženj v naravnem okolju in njihova vsebinska obogatitev s predlogi nevladnih organizacij, saj gre po ocenah organizatorjev za tipično problematiko, ki jo lahko država in nevladne organizacije z roko v roki uspešno uredijo in uveljavijo v praksi. Posvet je vodil državni svetnik in predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenje Cvetko Zupančič.

Na posvetu so sodelovali predstavniki nevladnih in vladnih organizacij. Sledile so predstavitve predavateljev, in sicer so se predstavili: mag. Živan Veselič iz Zavoda za gozdove Slovenije, dr. Ivan Kos, predsednik Strokovno-znanstvenega sveta pri Lovski zvezi Slovenije, Mihael Koprivnikar, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Alojz Sladič, Generalna policijska uprava. Bojan Vomer, Inšpektorat za kmetijstvo in okolje: Izkušnje pri nadzoru nad izvrševanjem predpisov, ki omejujejo vožnje v naravnem okolju z vidika nadzora za katerega je pristojna gozdarska inšpekcija in nekateri predlogi za izboljšanje stanja, dr. Marija Markeš, vodja Sektorja za varstvo narave, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. dr. Irena Mrak, načelnica Komisij za varstvo gorske narave pri Planinski zvezi Slovenije. Goran Šuler, namestnik predsednika Komisije za organizacijska in pravna vprašanja pri Lovski zvezi Slovenije. dr. Miroslav Žaberl, predsednik Ribiške zveze Slovenije. Vse predstavitve bodo na voljo v pdf obliki na internetni strani Planinske zveze Slovenije.

Ob zaključku posveta so bili predavatelji, razpravljavci in udeleženci posveta enotni, da je treba problematiko vožnje v naravnem okolju urediti, in sicer čim prej, s samostojnim zakonom z nazivom Zakon o omejevanju voženj z vozili v naravnem okolju. Zakon mora ločeno urediti vožnje z motornimi vozili (strožja ureditev) in s kolesi. Zakon mora vključevati jasen in učinkovit sistem nadzora, pri čemer nevladne organizacije predlagajo, da se v ta nadzor vključijo člani teh organizacij kot prostovoljni okoljevarstveni nadzorniki. Potrebno je urediti registracijo vozil in pravila vožnje z motornimi vozili, ter ustvariti pogoje, da se ekstremne dejavnosti izvajajo na manjših površinah, ki na okolje vpliva nimajo oz. je vpliv minimalen; ter določiti te površine.

Naslednji korak je tako na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, ki je pristojno in odgovorno za pripravo predloga zakona. Po besedah dr. Marije Markeš, vodje Sektorja za varstvo narave na MKO, se bo delo na zakonu nadaljevalo v avgustu 2013.

Udeleženci posveta so bili enotni tudi v tem, da naj bi omejitve v zakonu pomenile minimalne standarde. Zakoni za posamezna območja oz. področja pa bi te omejitve lahko predpisale strožje.

S tem besedilom javnost obveščajo trije predsedniki: Bojan Rotovnik, predsednik Planinske zveze Slovenije dr. Miroslav Žaberl,predsednik Ribiške zveze Slovenije in mag. Srečko Felix Krope, predsednik Lovske zveze Slovenije.

Miroslav Cvjetičanin

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27625

Informacije

Informacije