Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Visok jubilej koče na Kriški gori

Gorenjski glas - Andrej Mali: Križe – Minulo nedeljo je na Kriški gori potekala slovesnost ob 60-letnici koče.

Požrtvovalni člani Planinskega društva Križe so tudi tokrat poskrbeli za dobro počutje obiskovalcev, ki so uživali ob brezplačnih tržiških bržolah in golažu. O zgodovini koče so pripravili zanimivo priložnos­tno razstavo, ki je ta čas na ogled v zavetišču v Gozdu.

Konec leta 1949 so se mladi iz Križev odločili, da bodo imeli svoje planinsko druš­tvo in da bodo na že tedaj priljubljeni Kriški gori postavili planinko kočo. Po treh letih gradnje so jo 28. junija 1953 slovesno odprli. Koča je bila manjša kot sedanja, je pa vseeno dajala zavetje za dobrih 35 ljudi. Zaradi vse večjega obiska so kasneje kočo povečevali in jo zaradi oskrbe povezali s tovorno žičnico iz vasi Gozd. Imeli so tudi žično telefonsko povezavo z dolino. Koča je kmalu dobila fotovoltaično električno oskrbo, prispevek k ohranjanju narave pa je bilo tudi ekološko suho stranišče. Zadnja pomembna pridobitev pa bila pred leti elektrifikacija koče. Letos načrtujejo postavitev novega fiksnega napušča pri koči in izvedbo pripravljalnih del za postavitev čistilne naprave.

K vse večjemu obisku 'najlepšega gorenjskega balkona', kot nekateri označujejo Kriško goro, so pripomogle tudi nekatere tradicionalne prireditve: 24. zimskih trim pohodov, pohodi 8. februarja v spomin na Štefana Bukovca, vsakoletna akcija Junaki Kriške gore z najmanj 52 vzponi v letu, maša na prvo nedeljo v avgustu in tudi dobra oskrba obiskovalcev v koči.

Andrej Mali

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije