Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Praznik slovenskih planincev

MMC RTV SLO - Miro Štebe: ... kot se spodobi - že navsezgodaj
Reportaža iz Kamniške Bistrice

Planinska zveza, ki letos praznuje 120-letnico delovanja ter sodi med naše najstarejše in tudi najbolj množične organizacije, že 20 let pripravlja dneve slovenskih planincev.

Te praznične dneve, s katerimi skušajo spodbuditi prijateljsko druženje in izmenjavo izkušenj med planinci, pripravljajo vsako leto drugje, letos pa so ga pripravili v Kamniški Bistrici, saj so s tem hkrati počastili tudi 120-letnici obeh največjih slovenskih planinskih društev, Ljubljana Matice, ki ima v Kamniški Bistrici svojo postojanko, in kamniškega planinskega društva, ki je bilo nekakšen gostitelj letošnjega srečanja.

Praznično dogajanje se je, kot se za planince spodobi, začelo že zgodaj zjutraj, saj so pripravili ogromno izletov po dolini in na okoliške vrhove, niso pa pozabili tudi na najmlajše in na kolesarje.

Kamniški gorski reševalci so za obiskovalce pripravili prikaz reševanja padalcev z dreves, saj se vse pogosteje srečujejo tudi s tovrstnimi reševanji.

Največ takih reševanj imajo sicer v Posočju, na območju Tolmina in Bovca, vendar imajo tudi Kamničani vse več dela s padalci. Sploh je kamniška postaja letos med najbolj obremenjenimi postajami – do zdaj so imeli že 14 reševalnih akcij.

Večina planinskih postojank že odprtih
Na prazničnem dnevu planincev pa so poskrbeli tudi za prijetno druženje, ki so ga popestrili s krajšim kulturnim programom. Na prizorišče so najprej prikorakali praporščaki slovenskih planinskih društev. Od 278 društev se jih je na prireditvi s prapori predstavila skoraj polovica, tako da je bil to res množičen zbor praporščakov.

S krajšimi nagovori so zbrane planince in goste pozdravili predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik, župan občine Kamnik Marjan Šarec ter predsednika planinskih društev Kamnik in Ljubljana matica. Na slavju so med drugim tudi povedali, da je večina od 176 planinskih postojank v teh dneh že odprtih, da so ponekod v visokogorju sicer še prave zimske razmere, na nižje ležečih vrhovih pa v svoje kraljestvo že vabijo pisane preproge gorskega cvetja.

Miro Štebe, TV Slovenija

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije