Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Smrekovcu o delovanju vulkana

Večer, Koroška - Jasmina Detela: Ob uvrstitvi Geoparka Karavanke v evropsko mrežo geoparkov so pripravili številne zanimive aktivnosti.

Potem ko je Geopark Karavanke vstopil v družbo evropske mreže geoparkov pod okriljem Unesca, so tudi tukaj pripravili teden Geoparka Karavanke. Geopark Karavanke, ki obsega občine Črna na Koroškem, Prevalje, Ravne, Dravograd, Mežica, Pliberk, Suha, Bistrica nad Pliberkom, Globasnica, Galicija, Žitara vas, Železna Kapla in Sele, je v tem tednu pripravil številne zanimive aktivnosti v različnih krajih. Občina Črna je skupaj s strokovnimi partnerji vzpostavila informacijsko točko na Smrekovcu, kjer je predstavljeno delovanje vulkana ter zanimivosti iz živalskega in rastlinskega sveta na tem območju. Otvoritev bo danes ob 11. uri. Planinska skupina Osnovne šole Črna skupaj z vodniki Planinskega društva Črna pripravlja organiziran pohod do Smrekovca z odhodom ob 9. uri s Pudgarskega. Občina Črna je sicer vzpostavila dve informacijski točki, na katerih so obiskovalcem na zanimiv in hkrati poučen način predstavljene geološke značilnosti in zanimivosti območja.

Informacijska točka na Smrekovcu je ugasli vulkan in s svojo geološko sestavo, načinom nastanka, posebnim živalskim in rastlinskim svetom predstavlja svojevrstno zanimivost. Na Smrekovcu je postavljena lesena brunarica, v kateri so na zanimiv način predstavljene različne vrste vulkanov in njihovo delovanje, 3D-maketa Smrekovškega vulkana, karta sveta s pozicijami posameznih vulkanov, na računalniku in informativnih tablah pa so na voljo podrobnejše informacije. Pred brunarico je urejena kratka animacijska pot, na kateri lahko obiskovalci spoznavajo različne kamnine, geološka obdobja, polpreteklo zgodovino območja, labirint - pot magme ter živali in rastline s tega območja. Druga informacijska točka je na lokaciji TIC Topla, kjer poteka tako imenovani periadriatski šiv - stik med afriško in evrazijsko ploščo. Tam so z različnimi animacijami prikazani stik dveh plošč, sestava zemlje, modeli geoloških premikov, v ozadju so predstavitve ptic s tega območja in posnetki njihovih glasov, ki jih obiskovalci spoznavajo skozi zanimive igre. Na zidu ob brunarici so predstavljeni vegetacijski višinski pasovi in vegetacija mrazišča, kar je posebna značilnost krajinskega parka Topla. Uredili so tudi animacijsko pot in mize s klopmi za oddih.

Jasmina Detela
 

Vecer.si 01.06.2013

Na Smrekovcu stoji lesena brunarica, v kateri je informacijska točka Geoparka Karavanke.

Na Smrekovcu stoji lesena brunarica, v kateri je
informacijska točka Geoparka Karavanke. (Arhiv
občine Črna)

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije