Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 29.05.13

Nedeljski dnevnik: Cvetni prah

V teh dneh se je res močno ohladilo, vendar ne tako močno, kot se je leta 1955 konec maja. Takrat je bila marsikje po nižinah slana, na Kredarici pa so 23. maja 1955 izmerili kar -10,4 °C, v Ratečah -3,4 °C, v Šmartnem pri Slovenj Gradcu -2,3 °C, v Postojni in Mariboru pa -1,0 °C. To pomeni, da je tudi maja lahko tako mrzlo, da reže do kosti.

našem kotičku pa nadaljujemo zapise o biometeorologiji. Cvetni prah je alergen naravnega okolja, ki mnogim povzroča težave. Te se pojavljajo iz leta v leto približno ob istem času. Pri preobčutljivosti za cvetni prah obrambni sistem telesa pomotoma spozna njegove sestavine za sovražne. Zaradi različnih podnebnih in vremenskih razmer, ki vplivajo na čas cvetenja in na sproščanje cvetnega prahu v zrak, je treba koncentracijo cvetnega prahu spremljati tudi v drugih mestih, ne le v Ljubljani.

Število in vrsto cvetnega prahu v zraku v dvournih intervalih določa na Inštitutu za varovanje zdravja aeropalinologinja Andreja Kofol Seliger, dipl. biol. Ločevanje posameznih vrst pelodov je naloga, ki zahteva poleg znanja tudi veliko prakse. Za štetje in prepoznavanje različnih vrst cvetnega prahu je poleg obarvanja potrebna tudi 400-kratna povečava.

Za prenašanje cvetnega prahu je najpomembnejši veter. Zrna cvetnega prahu se med seboj razlikujejo po velikosti, obliki in zgradbi. Predvsem velikost in teža vplivata na to, kako hitro se bo cvetni prah posedel iz zraka oziroma kako daleč ga bo veter zanesel. Ob ugodnih vetrovih lahko zrnca cvetnega prahu prepotujejo dolgo pot, tudi po več deset in sto kilometrov daleč. Če je mešanje zraka po višini močno, zanese cvetni prah precej visoko, kljub temu pa so razmere v gorah ugodnejše kot v nižini. Po eni strani je v gorah mešanje zraka večje, kar pomeni nižje koncentracije, po drugi strani pa na višje ležečih območjih uspeva manj rastlin, ki sproščajo alergen cvetni prah. Začetek cvetenja posameznih vrst rastlin se zaradi različnih podnebnih razmer razlikuje tudi po pokrajinah, nekatere vrste rastlin pa so razširjene le v določenih pokrajinah (vir: Agencija za okolje).

Napoved v besedi
sredo zjutraj se bodo padavine od zahoda razširile nad osrednjo in deloma nad vzhodno Slovenijo. Pihal bo južni do jugozahodni veter, ki bo popoldne slabel. V četrtek in petek bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bodo krajevne padavine, deloma plohe ali nevihte. Hladneje bo. Konec tedna se bo nadaljevalo podobno vreme s prenizkimi temperaturami za ta letni čas. Predvidoma bo topleje od sredine naslednjega tedna.

 29.05.2013

Uporabljane oznake: Nedeljski | vreme | Vremenski | Dnevnik

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27666

Informacije

Informacije