Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 30.05.13

ŠZL - Žiga Černe: Pestra ponudba za zadnje majske dni ... Vabljeni!

Športni vikend Maribora
Za popoln rekreativni konec tedna pa bodo čisto na začetki junija poskrbeli v Mariboru, kjer se bodo tudi letos zagotovo lahko pohvalili z množično udeležbo na aktivnih predstavitvah ponudnikov športnih vsebin v Mariboru in okolici. Obetata se dva dneva številnih dogajanj na Pohorju in pod njim, na Žavcarjevem vrhu, na reki Dravi, letališču v Skokah, hipodromu v Kamnici, na Meljskem hribu in seveda dvorane in igrišča. Med drugim bo pohodnikom brezplačno na voljo tudi Pohorska vzpenjača. Oba dneva se bodo prizorišča odprla ob 7. uri zjutraj. Informacije: 02 230 04 73, www.sz-maribor.com.

Peš iz mesta na Ljubljanski grad
Na letošnji svetovni dan športa si privoščite pohod na osamelo, a ne osamljeno vzpetino sredi glavnega mesta, ki prebivalcem ponuja odlično vsakodnevno možnost za rekreacijo, obiskovalcem pa vsaj izvrstno razgledno točko. V petek bo na Ljubljanski grad organizirano vodenje po sprehajalnih poteh. Izbirate lahko med tremi zanimivimi potmi, med sprehodom po grajskem pobočju pa boste odkrili kakšno zanimivost ali slišali novo zgodbo, ki se skriva v imenih ulic, trgov in posameznih hiš, ki so na poti do grajskih vrat. Start bo ob 18. uri, zborna mesta pa pred kipom Valentina Vodnika na Vodnikovem trgu, Čevljarski most in pred Herkulovim vodnjakom na Gornjem trgu. Zaželene so predprijave, prijavnine pa ne bo. Informacije: 01 306 42 93, www.ljubljanskigrad.si.

Po poteh Pavla Kunaverja
Po lahkotnem petkovem sprehodu po Ljubljani, se v soboto lahko odpravite na malo daljši, a še vedno lahek pohod iz Rakeka v Rakov Škocjan, kjer boste hodili po označeni poti Pavla Kunaver, med drugim enega prvoborcev za varstvo naravne dediščine, zlasti za varstvo Škocjanskih jam pred onesnaženjem Reke, za varstvo Postojnske jame in za ohranitev Planinskega in Cerkniškega polja v njuni sedanji obliki. Zbor bo do pol desete dopoldne na železniški postaji v Rakeku, po domači malici, ogledu razstave čipk in kratkem kulturnem programu, pa vas bo pot vodila čez rakovška polja ter skozi gozd do dveh naravnih mostov, si tam ogledali jamarske veščine spusta. Zaključek bo do 14. ure pri Centru šolskih in obšolskih dejavnosti z malico in plesom ali klepetom ob prijetnih zvokih žive glasbe. Prijavnina bo sedem evrov. Informacije: 041 363 411, www.tdrakek.si.

Festival alpskega cvetja v Bohinju
Kakor hitro skopni sneg, razkošno zacvetijo telohi in druge znanilke pomladi... pisano cvetoči travniki in senožeti, sramežljive gozdne cvetlice in razkošje gorskega cvetja vse do najvišjih vrhov poleti... Toda: več, ko o nečem vemo, več tudi opazimo! In ta »več« lahko izkoristite z obiskom na festivalu rožic, ki vam ga Bohinj ponuja od 25. maja, do 8. junija. V tem času se bo zvrstila kopica cvetlično-kulturnih, izobraževalnih, kulinaričnih in tudi rekreativnih prireditev. Kar triindvajset vodenih izletov pripravljajo in med njimi bo tudi pohod v Bohinjske planine. 1. junija bo zborno mesto do 9. ure označeno na parkirišču Vorančkojca nad Staro Fužino - ob poti na Voje, na poti čez planine Blato, Jezero, Laz in Krstenico, pokazali lepote encijanov in murk. Tehnično nezahteven pohod bo dolg za šest ur hoje. Število udeležencev je omejeno, zato je potrebna predprijava. Prijavnina bo pet evrov.
Tretjega junija pa se boste lahko odpravili na popoldansko raziskovanje najbolj južno ležečega barja v Evropi. Zbor bo na parkirišču pri cerkvi Sv. Janeza v Ribčevem Lazu ob 14.20 (za udeležence brez lastnega prevoza), oziroma pri penzionu Jelka na Goreljku ob 15. uri. Pot vas bo v glavnem vodile med smrekami, zelišči in mahovi, ki so ponekod prekinjeni z barjanskimi površinami. Hoje bo za največ tri ure. Prijavnina je pet evrov. Informacije: 04 574 75 90, www.bohinj.si/alpskocvetje.

Pohod od češnje do češnje
Po briških gričih in dolinah, skozi briške vasi, mimo naravnih in kulturnih znamenitosti, se boste lahko sprehodili v nedeljo, 2. junija. Začeli boste med osmo in pol deseto dopoldne (po želji) pri Vinski kleti Goriška Brda na Dobrovem, enajst in pol kilometrov dolg pohod pa bo potekal po severnem delu Brd, po turistični pešpoti Čmpevka, kar je ime za staro sorto češenj. Do cilja lahke razgibane krožne poti boste ob poti, ob češnjevih sadovnjakih in ves čas lepih razgledih, srečali tudi cerkev sv. Jurija s freskami Toneta Kralja in križevim potom Zorana Mušiča in ostanke vodnih mlinov. Za ta lep izlet si vzemite tri do štiri ure časa. Startnina bo po pet oziroma deset evrov. Informacije: 031 393 776, www.pdbrda.si.

Po poteh snežniških bolnišnic
Na Notranjskem so se med drugo svetovno vojno odvijali težki boji partizanskih enot, ki so zahtevali tudi sanitetno oskrbo. Ta se je razvila v težko prehodnih gozdovih pod Snežnikom, kjer so bile bolnišnice tako dobro skrite, da večine sovražnik ni nikoli odkril. O njih lahko več preberete v knjigi Dimitrija Mitje Jeriča - Vodič po poteh slovenskih partizanskih bolnišnic pod Snežnikom, v nedeljo, 2. junija pa si jih nekaj lahko ogledate tudi v živo. Zbor bo na nogometnem igrišču v Kozariščah ob 8. uri, pohod pa bo trajal tri do štiri ure. Prijavnina bo po sedem evrov. Informacije: 041 210 517, loskadolina.info.

Po Borovški naravoslovni poti
Gozdovi s svojimi mnogoterimi vlogami vplivajo na življenje vsakega od nas in vseh nas. V gozdu tako svoje interese uveljavljajo različne skupine deležnikov, kot so lastniki gozdov, lovci, kmetovalci, lokalne skupnosti, ljubitelji narave in seveda tudi rekreativci (pohodniki, tekači, kolesarji…). Usklajevanje množice interesov z naravnimi danostmi je zahtevna naloga, ki jo lahko uresničujemo z dodatnim znanjem, sodelovanjem uporabnikov in ob upoštevanju tamkajšnjega rastlinstva in živalstva. V letošnjem Tednu gozdov, ki bo potekal od 27. maja do 2. junija, bodo organizatorji pripravili tudi nekaj vodenih pohodov, enega tudi na Kočevskem, kjer beležijo šest pragozdov in 34 gozdnih rezervatov. Po Borovški naravoslovni poti se boste sprehajali 2. junija in na njej doživeli res divjo pokrajino. Zbor bo ob 9. uri na Kmetiji Jurjevič na Ravnah pri Borovcu, po poti pa vas bosta vodila gozdar in markacija z narciso. Daljši postanek si boste privoščili na Krempi, kjer vas bo na eni strani pričakala belo-zelena preproga narcis, na drugi pa pogled na Kolpo. Krožna pot je dolga približno osem kilometrov, kar bo okoli dve uri hoje, na koncu pa vas bodo pričakali z malico. Informacije: 051 687 083, www.gdmedved.si.

Pohod ob dnevu okolja
Kmalu po Tednu gozdov, boj svoj svetovni dan praznovalo okolje. Spomnite se ga z vodenim pohodom po Kozjanskem parku, ki ga o Sotli pripravljajo v nedeljo, 2. junija. Zbirališče bo do 9. ure v trgu Kunšperk, pri Kravaričevi domačiji, sedemkilometrski sprehod pa vam bo na poti odkril gradova Kunšperk in Bizeljsko ter vas popeljal na razgledne Svete gore, ki sodijo med najslavnejše slovenske božje poti. Informacije: 068 175 072, www.kozjanski-park.si.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije