Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Občni zbor »Sloven. planinskega društva«

Slovenec (1903): V sredo 20. t. m. je zboroval občni zbor osrednjega društva »Slov. planinskega društva« pod načelništvom prof. Frana Orožna, ki je v svojem nagovoru naglašal, da praznuje letos društvo desetletnico svojega obstoja.

Svojo desetletnico hoče društvo s tem praznovati, da skliče na sestanek zastopnike vseh podružnic, pri katerem se dogovori skupen program za bodoče delovanje. Otvori pa društvo letos tudi dve novi znameniti stavbi, namreč »Aljažev dom«, ki ga zgradi kot mal hotel v Vratih, in pa kočo na Kamniškem sedlu, ki jo zgradi kamniška podružnica. Spominjal se je načelnik tudi smrti dveh zaslužnih članov in odbornikov, kontrolorja Frana Trillerja in prof. Antona Laharnarja. V znak sožalja se je dvignil zbor raz svojih sedežev.

Iz poročila društvenega tajnika gosp. Jos. Hauptmana, ki se ozira tako na delovanje osrednjega društva kakor na ono podružnic, posnamemo, da je društvo v dobrih razmerah, na široki podlagi založeno se razvija lepo in uspešno. Z osrednjim društvom deluje osem podružnic, kamniška, savinjska, radovljiška, soška, češka, kranjska, ziljska in podravska, h katerim se je pridružila letos še jeseniška podružnica.
Število društvenih stavb se je razmnožilo za dvoje in sicer za kočo na Lisci, za katere stavbo zahvalja društvo vnemi gosp. Nadučitelja Blaža Jurkota iz Razbora pri Sevnici in za zavetišče na Grmadi. Društvo si je zagotovilo pa tudi nekaj važnih stavbišč, tako na Stolu, na Rudnici in na Golici. Zgradila se je nova pot na Triglav, ki vodi od Aljaževe koče iz Vrat mimo Cmira navzgor na Kredarico, pričelo se je s popravljanjem pota v Vratih, češka podružnica pa je zgradila celo vrsto novih potov v Grintavskem pogorju. Ziljska podružnica se peča z zgradbo obsežne stavbe v prelepi dolini Zajzerski, kateri posveti za sedaj vso svojo skrb in v kateri si je kupila za stavbo zelo srečno situirano veliko senožet. Podružnica je zgradila tudi novo pot z Višarjev doli h Krnici v Zajzerski dolini.

Poročilo društvenega blagajnika gosp. dr. Foersterja izkazuje za leto 1902. dohodkov osrednjega društva 11.629 K 82 izdatkov pa 11.374 K 30, končne gotovine torej 255 K 52. Iz podrobnosti tega računa povzamemo, da so donesli prispevki članov 3044 kron, podpore in darila pa 3232 K 12 v. Med tem in podpora mest. občine ljubljanske 1200 K, c. kr železniškega ministrstva 300 K banke Slavije 100 K, posojilnice v Radovljici 100 K, posojilnice v Kranjski gori 100 K, hranilnice in posojilnice v Kamniku 25 K, kmetske posojilnice na Vrhniki 20 K, posojilnice v Trbovljah 16 K, posojilnice v Framu 10 K.
Daril za Kočo na Golici je bilo 293 K 60 v., za lani zgrajeno Kočo na Lisci je pa nabral g. Blaž Jurko 988 K . Račun oskrbovanja Orožnove Koče na Črni prsti, Vodnikove na Velem polji, triglavske na Kredarici in Aljaževe v Vratih izkazuje dohodkov 2153 K 86 v., stroškov pa 1614 K 98 v., izkazuje torej čistega dohodka 538 K 88 v.
Glavni računski sklep v denarnem prometu vesoljnega društva, to je osrednjega društva skupaj z onim vseh podružnic, kaže dohodkov 27.014 K 02 v., stroškov pa 24.118 K 33 v., končne gotovine torej 2895 K 69 v.
Zanimiv za pregled društvenega delovanja je razkaz imovine, ki izkaže, da si je nabavilo društvo doslej objektov v skupni vrednosti 67,030 K, ki so obremenjeni s pasivi 23.383 kron, znaša torej čista imovina 43.647 K. Koč in jednakih naprav šteje društvo sedaj 22, njih vrednost znaša 52.179 K, razven tega ima društvo 12 stavbišč v vrednosti 1750 K.

Na dnevnem redu se je nahajalo tudi imenovanje častnega člana. Načelnik prof. Orožen je prebral došli dopis ziljske podružnice, v katerem stavi le ta predlog naj imenuje občni zbor častnim članom preč. g. Šimena Insko iz Žabnice, moža, katerega si ceni podružnica kot izredno zaslužnega in vnetega člana. Ko je profesor Orožen podpiral ta predlog tudi s stališča osrednjega odbora, se je sprejel predlog na imenovanje za častnega člana soglasno in s splošnim odobravanjem.
Razpravljalo se je končno o dopisu dr. Vrečkota iz Celja naj bi priredilo društvo skupno potovanje v Dalmacijo. Naglašalo se je pri razgovoru razne ovire, ki se ustavljajo izvršitvi te namere letošnje leto, in se je naročilo odboru, naj se bavi z mislijo, prirediti tak izlet prihodnje leto.

Slovenec, 25. maj 1903
 

  25.05.1903

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27536

Informacije

Informacije