Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Šerpe plezalcem

Planet SiOL: ... na Mount Everestu grozile s smrtjo
Žurnal 24: Stepli so se na najvišji gori na svetu / 24ur: Na Mount Everestu so se stepli

Policija v Nepalu preiskuje domnevni spor med dvema znanima evropskima plezalcema, Italijanom Simonejem Morom in Švicarjem Uelijem Steckom, ter njunimi vodniki na Mount Everestu, najvišji gori sveta.
Spor blizu baznega tabora tri na 7470 metrih nadmorske višine naj bi nastal, ko plezalca nista ubogala ukaza, naj počakata na svoji plezalni smeri, medtem ko so njuni šerpe nameščali vrvi, temveč sta nadaljevala vzpon. Vodniki naj bi tujca napadli, ko sta se vrnila v svoja šotora.

Po incidentu sta Moro in Steck spakirala "osnovne potrebščine" in se vrnila v bazni tabor, "ker je bil to najvarnejši kraj", kot je rekel Moro, izkušen plezalec na Mount Everest.

Šerpe trdijo, da se je, ko sta se plezalca vzpenjala proti baznemu taboru tri, odtrgalo nekaj kosov ledu, ki so ranili enega izmed njih. Šerpe so zato odpovedali vzpon.

"To, da te zadenejo kosi ledu, je nekaj povsem običajnega na ledeniku. Do zdaj še noben šerpa ni pokazal svojih poškodb," je Moro zapisal v izjavi za javnost. "Plezalci verjamemo, da je bil ranjen ponos vodilnega šerpe, ker sva se plezalca vzpenjala brez vrvi in hitreje," je dodal.

Ob vrnitvi v tabor je po besedah Mora skupina šerp napadla njega, Stecka in še tretjega plezalca, Britanca Jonathana Griffitha. "Vodniki so v trenutku postali napadalni ter ne samo brcali in udarjali plezalcev, temveč tudi metali kamenje. Povedali so nam, da bo eden izmed nas do noči mrtev," je še dejal Italijan.

Neimenovana priča je za tiskovno agencijo AFP povedala, da je bil incident "grozljiv na pogled – skoraj so jih ubili".

Mount Everest, z 8848 metri nadmorske višine najvišja gora sveta na meji med Kitajsko in Nepalom, je osvojilo več kot tri tisoč ljudi, odkar je to prvima leta 1953 uspelo Edmundu Hillaryju in Tenzingu Norgayu.

T. V.


Stepli so se na najvišji gori na svetu
Žurnal 24: Nepalska policija preiskuje domneven pretep med slavnima evropskima alpinistoma in njunimi šerpami na Mount Everestu. Incident se je zgodil, ko sta se Švicar Üli Steck in Italijan Simone Moro približevala taboru 3 na nadmorski višini 7.040 metrov.
Pretep naj bi izbruhnil, ker alpinista nista upoštevala navodila, naj se ustavita, ko so šerpe nameščale vrvi. Vodniki naj bi ju napadli, ko sta vrnila v svoja šotora.

Po incidentu sta alpinista spakirala "najnujnejše stvari" in se vrnila v bazni tabor, ker je bil to po njunem mnenju "najvarnejši kraj v tistem trenutku", je izjavil izkušeni alpinist Moro.

Po eni različici dogodkov naj bi vodniki alpinista prosili, naj počakata, medtem ko bodo šli oni naprej in zavarovali vrvi, vendar naj bi šla Evropejca naprej, pri čemer naj bi na šerpe sprožila led.

Alpinista menita, da je bil šerpa užaljen

Moro je v izjavi zapisal, da so "padajoči kosi ledu zelo naraven dogodek" na ledeni površini. "Doslej noben šerpa ni prišel in pokazal poškodb," je dodal.

Alpinista menita, da je bil vodilni šerpa užaljen, ker sta plezala naprej brez vrvi in precej hitreje.

Ko sta se vrnila do svojih šotorov, je po navedbah Mora večja skupina vodnikov napadla njega, Stecka in tretjega člana odprave, Britanca Jonathana Griffitha.

"Vodniki so takoj postali agresivni, alpinistov niso samo udarjali in brcali, ampak so vanje metali tudi kamne," je še zapisal Moro.

Neimenovana priča incidenta na 8.844 metrov visokem Mount Everestu je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je bilo "grozljivo gledati – skoraj bi jih ubili".

L. C. / Katmandu / STA


Na Mount Everestu so se stepli
24ur: Policija preverja okoliščine pretepa na najvišji gori sveta med evropskima alpinistoma in nepalskimi vodniki. ''Vodniki so postali agresivni. Ne le da so udarjali in brcali, metali so tudi kamenje,'' je dejal italijanski alpinist, vpleten v incident na Mount Everestu.
Nepalska policija preverja okoliščine pretepa na najvišji gori sveta med dvema evropskima alpinistoma in nepalskimi vodniki.

Švicar Ueli Steck in Italijan Simone Moro sta se bližala kampu na višini 7470 metrov. Par je domnevno ignoriral ukaze, naj se ustavita pri plezanju, medtem ko so šerpe navijali vrvi. Šerpe so nato, ko so se vrnili v šotore, napadli par. Po incidentu sta alpinista pospravila osnovne stvari in se vrnila v najnižji bazni tabor na Everestu, saj je bil to ''najvarnejši kraj'', je dejal izkušeni italijanski alpinist Moro.

Po drugi različici zgodbe pa so vodniki plezalca prosili, naj počakata, da bi se oni podali naprej, da bi zavarovali vrvi. A alpinista sta nadaljevala in odtrgal se je kos ledu in padel na vodnike. Moro je v izjavi dejal, da so ''padci kosov ledu nekaj normalnega'' na ledeni steni, da pa k njemu ni prišel noben šerpa, da bi mu pokazal rano.

Alpinista menita, da je to, da sta se podala naprej in plezala brez vrvi veliko hitreje kot vodniki, prizadelo ponos vodje šerp. Ko so se vrnili v šotore, naj bi velika skupina napadla Mora, Stecka in tudi tretjega člana ekipe Britanca Jonathana Griffitha.

''Vodniki so postali agresivni. Ne le da so udarjali in brcali, ampak metali so tudi kamenje,'' je dejal Moro. Neimenovana priča je dejala, da je bil incident videti grozno, da so jih skoraj ubili.

Minister za turizem Dipendra Paudel je dejal, da bodo naredili vse za varnost alpinistov. ''Šlo je za nerazumevanje in luknjo v komunikaciji,'' je dejal minister in dodal, da bosta alpinista nadaljevala vzpon na vrh Everesta. Šerpe se bodo alpinistoma opravičili.

Na najvišjo goro sveta, ki meri 8848 metrov, je po letu 1953, ko je bila osvojena prvič, je splezalo več kot 3000 ljudi.

S.S.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije