Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

1. maja na Turni smuk

Planinski glas: ... in Spust v lavorju na Veliki planini. Vabi PD Bajtar!

Že od leta 1965 poteka za prvi maj na Veliki planini Turni smuk, v organizaciji članov PD Bajtar Velika planina.
Ker se maja na planini ne dobi dosti snega, letos bo to izjema, je to tekmovanje predvsem razlog za dobro druženje in veselje.
Tekmovalce pa čaka težka preizkušnja. Oblačila, ki jih uporabljajo naj bi bila čim starejša, prav tako smuči, ki naj bodo dolge vsaj 110 cm. Tekaške niso dovoljenje. Smučke se pred tekmo namaže: s kravjekom, ribjim oljem, zobno pasto, limono …

Ob začetku tekmovanja si udeleženci nadenejo startne številke. Vsak tekmovalec tekmuje za določeno bajto, ki jo ima v najemu. Pridružijo se lahko tudi drugi tekmovalci. Proga poteka po celotnem Velikem stanu. Start pa je pri kapelici Marije Snežne ob 11. uri. Tam se najprej opravi dodaten servis smuči in »dohtarski« pregled. Pojesti je potrebno polovico suhe žemlje in zažvižgati, šele potem se starta.

Na trasi se tekmovalci javijo na postajah, kjer se poje najprej feferon, nato se »štamfa« do naslednje postaje na Njivicah, kjer zvrneš šilce ž... Nato je na vrsti spust - smuk do »čajne postaje«, kjer je potrebno spiti skodelico vrelega čaja. To včasih kar dolgo traja. Usta si kasneje tekmovalec ohladi pri koritu, kjer mora spiti neznano mešanico pijač in zažvižgati pesem »Na planincah sončece sije …«, nato nadaljuje proti cilju, ki je pri Svržinovi bajti.
Tu tekmovalce pričakajo gledalci in tisti, ki so spremljali potek tekmovanja. Tekmovanje je omejeno na eno uro!
Za ženske pa je organiziran Spust v lavorju. Veselja poln koš …

Helena Plahuta

Planinski glas: Prvi maj na Veliki planini - 2012


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije