Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skalaška razstava na Jesenicah

Jutro (1933): Jesenice, 21. aprila.
Poleg smučarske prireditve v Triglavskem pogorju je priredila jeseniška podružnica »TK Skala« za svojo desetletnico razstavo fotoamaterskega odseka.

Na pobudo dolgoletnega predsednika Franceta Torkarja je klub v kratkem času zbral toliko lepih del, da bi se mogel z njimi pokazati tudi pred bolj razvajenim občinstvom kakor je jeseniško. Pohvalno je še celo, da je to prva klubova fotografska razstava, na kateri pa so bila izvečine le zrelejša dela in smemo pri vsej kritičnosti jeseniških amaterjev pričakovati, da nas bodo na prihodnji razstavi iznenadili s samimi najodličnejšimi deli.

Bilo je pričakovati, da bodo glede na klubovo članstvo na razstavi same planinske fotografije. Prav iznenadeni pa so bili obiskovalci, ki so na razstavi videli toliko raznoličnih motivov, kakor le na kateri podobni razstavi. Vsega je bilo dovolj: od portreta do žanra in živahnih reportažnih slik, od preprostega tihožitja, lepih pokrajin in veličastnih podob naših planin iz vseh letnih časov do rafiniranih protisvetlobnih snimkov odličnih kvalitet.

Razstava je bila odprta preko praznikov v meščanski šoli. Dobro pa bi bilo, da bi jo podaljšali, da bi jo mogli obiskati dijaki pod vodstvom učiteljev, da se na ta način med mladino propagira ta lepi in v vseh pogledih koristni in poučni šport. Da je na Jesenicah za lepo fotografijo dovolj zanimanja pričajo obiskovalci, ki jih je bilo v treh dneh preko tisoč.

Ocenjevalci iz Ljubljane, prof. Sič. Egon Planinšek in fototehnični strokovnjak Pavel Gregorig so določili prvo nagrado Slavku Smoleju. nadaljnje pa po vrstnem redu mr. ph. Ivu Koželju, Francetu Torkarju, inž. Ivanu Golobu, Jožetu Novaku, Matevžu Miklju in Viktorju Novšaku, Jožetu Dovžanu in Jožetu Truklarju, ki se dele 7., 8. in 9. nagrado. Vsi ti so prejeli primerne nagrade, ki so jih darovale tvrdke Kodak, Gevaert, Agfa, Gregorič, Rozman in predsednik »Skale« g. Koželj, škoda, da nista tudi občina in tovarna s primerno nagrado podprli to res kulturno prireditev, da bi se s tem oddolžili idealnim stremljenjem jeseniških Skalašev, ki morejo biti mlademu mestu le v ponos in napredek.

Jutro, 23. april 1933

23.04.1933

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije