Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zimski tečaj za reševalce-pripravnike

Železar: Sredi aprila letos je v Tamarju potekal republiški zimski tečaj za gorske reševalce — pripravnike.

Tečaj sta pripravili komisija za gorsko reševalno službo in komisija za vzgojo in izobraževanje pri Planinski zvezi Slovenije.

Na tečaju, ki je potekal na vrhovih v dolini Planice, so pripravniki proučevali sneg, ugotavljali nevarnosti za plazove, vadili reševanje izpod plazov, tovariško pomoč, delali s tipiziranimi zimskimi transportnimi sredstvi in popolno improvizacijo. Tako so tečajniki spoznali bajalico, odkrivanje zasutih v snegu ter hojo na plazovi tem terenu in varnostne ukrepe. Poleg republiškega zimskega tečaja za pripravnike so imeli izpite tudi gorski reševalci — pripravniki s postaje GRS Kranjska gora in Rateče. Komisija za gorsko reševalno službo pri Planinski zvezi Slovenije je določila izpitno komisijo na predlog matične postaje Gorske reševalne službe. Tokrat sta bila to rateška in kranjskogorska postaja. Na svojem terenu v Tamarju je opravilo izpite šest reševalcev, ki so bili tri leta pripravniki.

Pred izpitno komisijo so morali obvladati vso vrvno tehniko reševanja v gorah, delo s tipiziranimi sredstvi in pripravo improviziranih sredstev. Poleg tega so se morali pripravniki že v pripravniškem stažu izkazati kot dobri tovariši in dokazati moralne kvalitete, potrebne gorskim reševalcem.

A. Kerštan
Železar, 28. april 1983
 

Jlib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije