Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinista zajel plaz, Plaz zasul planinca

Žurnal 24: ... a sta se rešila sama
Obilo sreče sta imela plezalca, ki ju je pri sestopu z Robanovega Kota dopoldan odnesel snežni plaz. ... GRS Celje, Večer

Kot je za Žurnal24 pojasnil Aleš Kuhar Kovač iz GRS Celje, sta alpinista plezala Čadovo Tschadovo smer na Ojstrico (2350 metrov), goro v vzhodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp.

Pri sestopu pa ju je v nekem trenutku zajel plaz, ki ju je odnesel daleč v globino. K sreči ju plaz ni v celoti zasul, tako da sta se lahko rešila sama in poklicala reševalce, saj sta utrpela poškodbe in nista mogla sestopiti.

Aktivirani so bili reševalci in zdravniška ekipa, ki so s pomočjo helikopterja prišli do poškodovancev in ju oskrbeli, nato pa ju prepeljali v celjsko bolnišnico.

Prihodnje dni ostanite doma
Kot opozarjajo na Agenciji za okolje, je nevarnost snežnih plazov v visokogorju večinoma 3. stopnje, pod okoli 1500 metri nad morjem pa 2. stopnje. Spontanega plazenja sicer naj ne bi bilo, a se že ob manjši dodatni obremenitvi lahko hitro sproži plaz novega snega zlasti na mestih z napihanim snegom.

Prihodnji dnevi sicer za obisk gora ne bodo primerni, saj bo mrzlo, oblačno in megleno z rahlim sneženjem.

A. L. / Celje


Plaz odnesel dva alpinista z Ojstrice

GRS Celje - Aleš Kovač: Danes okrog poldneva sta dva plezalca poklicala na številko 112 in povedala, da ju je odnesel plaz v vzhodni steni Ojstrice. Med plezanju Tschadove smeri, ki se vije iz Robanovega kota proti vrhu Ojstrice. Na sreču ju plaz ni v celoti zasul in sta si lahko izkopala sama. Nekaj časa sta poskušala sama sestopati a so ju poškodbe preveč ovirale.

Na pomoč smo zaprosili dežurni helikopter Slovenske vojske, ki je najprej na gorenjskem pobral zdravnika letalca nato pa še v Velenju dva reševalca, ki so nato poškodovana alpinista oskrbeli in prepeljali v celjsko bolnišnico.

Obiskovalce visokogorja opozarjamo, da je v gorah še vedno znatna nevarnost snežnih plazov, še posebej na mestih z napihanim snegom, ki se lahko ob dodatni obremenitvi splazi. Prav tako obstaja velika nevarnost rušitev opasti, ki jih je gradil veter na grebenih in vrhovih.


Plaz zasul planinca

Večer, Črna kronika: V Zgornji Savinski dolini je v soboto plaz zasul planinca. Izpod plazu sta se rešila sama, utrpela pa sta telesne poškodbe. Posredovali so reševalci, ki so ponesrečenca oskrbeli in ju pripeljali v celjsko bolnišnico.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je plaz zasul planinca v soboto okoli poldneva pri sestopu z Robanovega kota v občini Solčava. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe Celje in helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo za reševanje v gorah, ki so ponesrečenca oskrbeli in ju prepeljali v bolnišnico v Celje. (sta)

Plaz zasul planinca
Foto:Boris Strmšek

 

23.03.2013



Robanov Kot. Foto: Boris Štupar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vecer.si 24.03.2013

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27733

Informacije

Informacije