Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jezero bogov v masiva Mount Everesta

Jutro: Polkovnik Etheron, tajnik britske letalske ekspedicije na Mount Everest, ki se pravkar vrača na Angleško, je predaval zanimivo podrobnost s te ekspedicije.

Znano je iz pripovedk domačinov, da leži nekje v masivu najvišje gore sveta ogromno jezero, iz katerega zajemajo bogovi vodo, kadar pošiljajo dež in poplave ali pa hočejo piti.
To pripovedko o jezeru bogov so smatrali učenjaki do danes učenj zgolj za pripovedko brez vsake stvarne podlage ali pa za spomin na kakšno veliko ledniško jezero, ki je moralo ob masivu Everesta eksistirati v davnih časih. Toda med drugim poletom nad velikani sveta so z letala v višini 7500 m nenadoma zagledali pod seboj ogromno jezero, ki je moralo bati po barvi vode sodeč, tudi zelo globoko. Jezero so seveda fotografirali in ni dvoma, da gre za jezero bogov, o katerem govore stara izročila. Vprašanje pa je, kako so mogli ljudje zvedeti za to jezero, ko ne vemo absolutno ničesar o tem, da bi se kdaj vzpeli do njega (v višini 7500 m!).
To je skrivnost, o kateri bo morda sedaj ugibati znanost. Pokazalo pa se je ponovno, da je v starih ljudskih pripovedkah vedno nekaj resničnega jedra. Po vseh geoloških okoliščinah v tej višini pač ni bilo pričakovati jezera, posebno pa ne tako velikega. Zanimivo bo sedaj ugotoviti, kakšno resnično jedro se skriva za drogo zmano pripovedko iz tistih krajev, ki pravi, da prebiva v večnem ledu in snega Mt. Everesta čuden človečki rod, ki je zoper mraz zaščiten, z gostim, naravnim kožuhom.

Jutro, 31. maj 1933



 

31.05.1933

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije