Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mož ki zažiga tramove

Jutro (1933): Marec v grških legendah
Grki si vsak mesec poosebljajo kot legendarnega junaka in mu pripisujejo značaj, ki ustreza njegovemu vremenskemu značaju.

Pri tem se ponaša marec z vedenjem, ki bi ga mi v naših krajih pripisovali nekako aprilu — podobne prilike tu in tam so pač nekaj različne.
V grški pravljici je marec mož, »ki zažiga tramove«, ker prinaša včasih še pravi decembrski mraz, da moraš s tramovi kuriti, če se hočeš ogreti. Vihrav je in vetrinjaški. Danes je sončen in vroč, jutri snežen in leden, pojutrišnjem ti postreže z dežjem, viharjem ali celo točo.

Marec pa ima v bistvu dobro srce. Nekoč je zaslišal žalostno čvrčanje z enega svojih dreves. Stopil je tja in je zagledal, da je vihar stresel še neodrasle mladiče iz nekega gnezda. Starka, jerebica, pa je na marčevo vprašanje, kaj bo sedaj, odvrnila, da pojde najprej pogledat naokrog, dali bi mogla mladičem preskrbeti kakšno hrano ali vsaj čisto, nezamrznjeno vodo. Marec je bil nad tem zelo ganjen, odpodil je slabo vreme in pozval sončne dni v deželo. Ti dnevi bi ostali gotovo do konca njegovega meseca, da ni čez nekaj dni doživel tudi primera popolnega pomanjkanja materinske ljubezni. Ob nekem ribniku je videl mater, ki je zavezovala svojemu otroku kamen okrog vratu.
»Kaj hočeš s tem?« je zavpil marec, ženska mu je povedala, da jo je mož ostavil in ker otroka ne more rediti, ga hoče utopiti. Tedaj se je marec tako razkoračil, da je hipoma nastal peklenski mraz, ženi pa je iztrgal otroka in ga sprejel za svojega.
Jerebica se je oglasila: »Hudobna mati, kaj si hotela storiti! Glej, jaz imam dvanajst mladičev, a še jih bo nekaj!«
Zaman je žena, ki se je tedaj sramovala svojega početja, prosila, naj ji marec vrne otroka. Ta ga ni dal. Jezen pa je bil potem ves mesec, tako da je šele april prinesel lepe sončne dni.

Jutro, 17. marec 1933
 

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije