Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 27.02.13

Nedeljski dnevnik: Februar - mesec rekordnih snežnih pošiljk

Očitno se govorjenja o snegu tudi v naši rubriki ne moremo znebiti. Letošnja zima namreč prinaša nadpovprečno količino snega. Začelo se je že v prvi polovici decembra, ko je nekatere predele Slovenije prekrila tudi rekordno debela snežna odeje za mesec december. Sneg je potem pred božičem povsod po nižinah pobralo in je bil prehod v novo leto 2013 povsem brez snega. Snežiti je ponovno začelo 13. januarja in od takrat sneg marsikje ni skopnel, saj vedno znova zapade nov. Še posebno bogato »pošiljko« snega smo dobili konec minulega tedna, ko je ponekod na zahodu države zapadlo tudi do 40 cm snega.
Poglejmo najprej višino snega v nekaterih krajih v Sloveniji minulo nedeljo zjutraj. Kredarica 320 cm, Vogel 270 cm, Vojsko 160 cm, Rateče 125 cm, Lisca 125, Kočevje 115 cm, Novo mesto 65 cm, Katarina nad Ljubljano 75 cm, Slovenj Gradec 54 cm, Celje 46 cm, Črnomelj 80 cm, Murska Sobota 27 cm, Postojna 55 cm, letališče Cerklje ob Krki 40 cm, Ljubljana 53 cm, letališče Jožeta Pučnika Brnik 42 cm, letališče Lesce 46 cm, letališče Edvarda Rusjana Maribor 29 cm.

V Novem mestu je torej »le« 65 cm snega, ki poleg vsega sploh ni bil ekstremno južen. Vendar je bila ta teža dovolj velika, da se je pod njegovo težo vdrla streha na skladišču avtodomov in prikolic v Adrii Mobil v Novem mestu, na kateri je bila nameščena tudi sončna elektrarna. Zakaj se je udrla, bodo morali ugotoviti odgovorni, povsem mogoče pa je, da so na streho na mestili sončne celice pozneje in je bila konstrukcija normirana le za obtežitev kritine in snega, ne pa tudi celic. Dovolj močno opozorilo tudi za druge.

Poglejmo še dve zimi, ki sta bili v prete klosti najbogatejši s snegom. Obe februarja. Februarja 1952 in februarja 1999. Leta 1952 je skupna višina snežne odeje skoraj povsod po nižinah (z izjemo dela Primorske, v dolini Mirne in na Krškem polju) presegla 50 cm. V Ljubljani je bilo tako 15. februarja 146 cm snega, v Bovcu 188 cm, v Ratečah pa 240 cm. In tudi takrat so se podirale strehe, bilo pa je tudi več žrtev snežnih plazov.

Obilno sneženje je zaznamovalo tudi februar 1999, ko je sneg padel v več »pošiljkah«. V prvi pošiljki je v Kočevju zapadlo 35 cm snega, na Lisci 45 cm, v Novem mestu 27 cm, na Gorenjskem in Štajerskem pa le nekaj centimetrov. Sledilo je kratkotrajno izboljšanje in ponovno sneženje, tako da je do večera zapadlo približno 20 cm novega snega. Po predahu je sledila še ena »pošiljka« snega. Dolenjska je bila zasuta z okoli 60 cm debelim snegom, približno toliko ga je bilo tudi v Ljubljani, Celju in na Brniku, okoli 80 cm v Kočevju, do 40 cm v Posočju in okoli 30 cm v Mariboru in v Prekmurju. Slovenija je v tem sneženju doživela popoln infarkt. Najhuje jo je odnesla Dolenjska, kjer so izpadli vsi glavni daljnovodi, snega pa je bilo tako veliko, da so bili povsod kupi snega, enako kot je v teh dneh.

Napoved v besedi
V sredo bo še oblačno, padavine bodo oslabele in čez dan ponehale. V četrtek in petek bo suho vreme, več sonca bo od petka naprej. Ponekod po nižinah bo zjutraj megla. Noči injutra bodo mrzla, marčevska sonce pa bo počasi pobiralo sneg. Več oblač nosti, vendar brez večjih padavin, lahko pričakujemo v sredini prihodnjega tedna.

27.02.2013

Uporabljane oznake: Nedeljski | vreme | Vremenski | Dnevnik

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije