Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kanček slovenskih gora sredi Ljubljane

Delo/Ljubljana - Nina Krajčinović: 120. obletnica Planinske zveze Slovenije. Pročelje veleblagovnice Nama krasi nova spominska plošča

Ljubljana – »Nas Slovencev ne bi bilo brez gora,« je ob včerajšnjem praznovanju 120. obletnice organiziranega planinstva na Slovenskem, povedal Bojan Rotovnik, predsednik Planinske zveze Slovenije (PZS). Plošča je delo arhitekta in alpinista Janeza Bizjaka.

Pisalo se je leto 1892, ko so se trije zagreti planinci Josip Hauptman, Ivan Korenčan in Anton Škof nekega lepega julijskega dne odpravili na Stol. Ta izlet je kmalu postal zgodovinsko pomemben, saj so prijatelji po domoljubni razpravi prav tam sklenili ustanoviti Slovensko planinsko društvo (SPD).

»Kako je po vseh slovenskih hribih, kamorkoli pelje pot, videti le tuje delo?« so se spraševali, in še: »Tukaj roka zaznamuje pota, postavlja koče in napravlja na naših slovenskih tleh le nemške napise in kažipote. Komu? Večinoma le nemškim hribolazcem. Vzdramimo se,« so rekli in sklenili, da zgodovino slovenskega planinarjenja začnejo pisati s slovensko besedo.

Ustanovni obči zbor SPD je bil 27. februarja 1893 v vrtnem salonu pri Maliču, kjer je zdaj veleblagovnica Nama. Tam so včeraj odkrili spominsko ploščo, na kateri je nedvoumno zapisano, da je bilo »na tem mestu 27. februarja 1893 ustanovljeno slovensko planinsko društvo«. Dvojezična plošča je delo arhitekta in alpinista Janeza Bizjaka, izdelana pa je iz domačega kamna – pohorskega tonalita.

V PZS je zdaj vključenih že 278 planinskih društev ter 57.520 članov posameznikov.

Nina Krajčinović 
Foto Aleš Černivec 
 

  28.02.2013


G-L, 27.02.: Spominska plošča

PZS/G-L: 27.02.: Danes, 27. februarja 2013,

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije