Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinska družina Benečije

PZS - Slavica Tovšak: ... je v soboto, 26. januarja, praznovala 20 let organiziranega delovanja 

Da je bila za tamkajšnje planince, ki živijo v očarljivi pokrajini Terske in Nadiške doline to velik dogodek, je med drugim dokazala tudi prisotnost večine njenih članov, zbralo se jih je 140.

Občinska dvorana pri šolskem centru v Svetem Lenartu, je bila napolnjena do zadnjega kotička. Tudi gostov, ki so izkazali spoštovanje do velikega dogodka, ni manjkalo. Planinsko zvezo Slovenije je zastopala podpredsednica Slavica Tovšak, ki sta se ji pridružila predsednika Meddruštvenega odbora PD Posočja Gregor Rupnik in France Benedik, predsednik Meddruštvenega PD Gorenjske in koordinator Srečanj Treh dežel.

Spoštovanje do dogodka je v Beneško Slovenijo pripeljalo tudi župane in predstavnike občin s slovenske in z beneške strani ter iz mnogih planinskih društev: iz Trsta, Kopra, Nove Gorice, Kobarida. Podpredsednica Tovšakova je v nagovoru spregovorila o prav tako delovni soboti slovenskih planincev, ki so na 2. konferenci o planinskem gospodarstvu na Igu, razpravljali o pomembnih vprašanjih planinskega gospodarstva, blagovni znamki, slovenski planinski poti; zborovali so tudi slovenski markacisti. Omenila je stališče PZS do zamejskih planinskih društev in povabila člane družine na dogajanja ob 120-letnici ustanovitve SPD. Izrazila je tudi željo, da bi potujočo razstavo Življenje pod Triglavom predstavili tudi Beneškim Slovencev. Zaslužnim članom družine so bila podeljena tudi praiznanja PZS, bronasta, srebrna, in tudi zlato priznanje PZS. V imenu predsedstva PZS jim je poklonila knjigo Zgodovina Slovenskega planinstva.

Ob jubileju so izdali zanimiv in z bogatimi fotografijami opremljen zbornik Planinska družina Benečije 1992-2012. Uvodne besede simpatične predsednice Luise Battistig - Lojze so vsebinsko tako globoke in zapisane v pristni beneški slovenščini, da jih velja povzeti:

» ... za napravt tele bukva muormo puno zahvalit vse tiste, ki sta nam dali vaše lepe fotografije an mislin, da one nam pravejo dost, brez tarkaj pisat. Kot nova predsednica želim, da vsak, ki vzame v roke tele bukva, bi mogu zastopit, da vse kar vide na fotografijah se je zgodilo zaries. An še dosti druzih liepih trenutkov smo preživjeli, ampa ni fotografij, ki bi jih parkazale. Vse pa ostane v naših spominih. Mislim, da smo tu telih dvajsetih lietih zaries dosti naredili. Naša muoč pride od ljubezni za naše lepe doline an za našo slovensko kulturo. Naša muoč so tudi veliki an dobri parjatelji iz druzih planinskih društev, s kerimi Planinska družina Benečije sodeluje že puno liet ...

V družini so ponosni, da živijo v deželi Ivana Trinka, pesnika, pisatelja, glasbenika in buditelja slovenske narodne zavesti, zato skrbno negujejo jezik in skrbijo za čudoviti »dom na Matajure«. Kdor hoče spoznati Beneško Slovenijo in njene prebivalce, jo mora prepotovati podolž in počez. Šele takrat bo lahko raziskal njene najbolj skrite kotičke, se povzpel na Černi vrh, svet med nagnojem in Kukom, Ivanac, se sprehodil po Pradolini in doživel lepoto dežele ob skrivnostnem toku reke Nadiže in skromnih vasicah, kjer je doma slovenska beseda. Šele takrat bo lahko razumel pesem Alda Clodiga Beneška vičer ...

Slavica Tovšak  
Fotografiji: France Benedik 

G-L, 14.01.13: Planinska družina Benečije - napoved

28.01.2013
 


...01.2013
Nokula/Oculis 7, IT-33049 Špeter / pdbenecije@pzs.si 


Primorski dnevnik: Dom na Matajure


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije