Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Wissiakovo truplo najdeno

Ponedeljski Slovenec (1933): Po dolgem trudapolnem iskanju se je danes reševalni ekspediciji SPD in TK Skale posrečilo najti truplo ponesrečenega Sandi Wissiaka.

Prvo poročilo je dobil reševalni odsek SPD že v petek ob pol 3 popoldne. Telefoniral je takoj reševalni postaji v Kamniku, ki je organizirala ekspedicijo, ki se je takoj podala na kraj nesreče. Prišla je v gore ponoči ter je drugo jutro takoj pričela z raziskovanjem terena. Pri tem pa ni imela uspeha ter je radi tega javila to po pravilih SPD Osrednjemu reševalnemu odseku ter ga prosila za pomoč. V soboto popoldne sta se podala v Bistrico dr. Brecelj in Hudnik, katerima so se pridružili Skalaši.
Reševalni ekspediciji so se pridružili prostovoljno drugi neučlanjeni hribolazci, ki so se jako dobro obnesli.
Vsa ekspedicija je krenila danes zjutraj ob dveh iz Bistrice ter pričela že ob 4 pod Planjavo z reševalnimi deli. Tovariša ponesrečenega Wissiaka, Gregorič Vili in Dolenc Ciko, nista mogla dati pravilnih informacij in so morali radi tega reševalci preiskati ves plaz, ki je bil ogromen in meril v širino petdeset in v dolžino sto metrov. Sistematično raziskovanje je trajalo od 4 zjutraj do 1 popoldne. Delo je bilo zelo težavno. Končno je ob 1 zadela sonda na lažji odpor. Odkopali so sneg preko 2 metra globoko in našli pod njim ponesrečenega mladeniča.
Wissiak je padel okoli 300 metrov globoko s poti pod Planjavo pri Rdečem turncu preko vsega žleba in obležal na dnu lavine. Imel je zlomljeno desno nogo v stegnu in levo pod kolenom, na glavi pa je imel lažje poškodbe. Smrt je nastopila najbrže radi zadušitve pod snegom. Glavo je imel obrnjeno navzdol. Vrv je imel navezano okoli hrbta in torej ni bil zavarovan. Tudi dereze je nosil na hrbtu. Nesreča se je najbrže zgodila tako: Wissiak je utiral pot naprej, sveži sneg na stari trdi podlagi mu je pa nenadoma zdrsnil, na kar ni imel opore ter je Wissiak zdrknil v globino. Ustavljal se je nekaj časa s cepinom, dokler se ni prevrnil, nakar ga je plaz popolnoma zagrnil.

Ponedeljski Slovenec, 15. maj 1933
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije