Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zimska turistika v Bohinju

Zimski Šport v Bohinju se razvija od nedelje do nedelje. Minule nedelje je bilo blizu 500 obiskovalcev. Na sankališču je vladalo najbujnejše življenje; po bližnjih hribih so se drsali smučarji, po lepi snežni planini pa so drčale sani, med tem ko je krasno zimsko solnce obsevalo našo veličastno Triglavsko panoramo v njeni celotni krasotiJanez Pikon: Naš kraj je v snegu in tem zimskem času letošnjih dni silno mikaven. Posebno v solnčnem vremenu te zadnje dni mu je težko najti primere. Pridite tudi vi k nam kaj pogledat, da se razvedrite in da po domače še malo pokramljamo.

Zimska turistika v Bohinju

Sicer pa o Bohinju vemo domačini sami le malo povedati. Postal je naš kraj znan za časa barona Žige Zoisa, ko je bila v Bohinju še razvita železarska industrija. Obrat v fužinah se je zaradi previsokih transportnih stroškov moral ustaviti pred približno 40 leti. Nekako v tem času je bil kot prvi zgrajen Hotel Sveti Janez ob Bohinjskem jezeru. Dostopen je bil večinoma le visokim dunajskim družabnim krogom. Za Nemce je bil Bohinj že takrat zelo privlačna točka. Najbližja železniška postaja je bila Lesce. Draga vožnja iz Lesc v Bohinj je omogočila letovanje v Bohinju le pridobitnkom in visokim državnim funkcionarjem. Živahneje se je tujski promet pričel razvijati po letu 1906, ko je stekla bohinjska železnica. Zgradilo se je več hotelov, vil in stanovanjskih hiš. Kolovozi so se med vojno razširili v ceste.

Vsi hoteli so dobri ali vsaj zadovoljivi, cene zmerne in jih deželna zveza za tujski promet kolikor možno nadzira. Poleg tega so v vasi še Gostilne Hajnrihar, Grobotek in Mavrič; sani (v kolikor že niso oddane) stoje pred kolodvorom in jih preskrbe tudi posamezni hoteliNaš kraj je v snegu in tem zimskem času letošnjih dni silno mikaven. Posebno v solnčnem vremenu te zadnje dni mu je težko najti primere. Pa kar pridite tudi vi k nam kaj pogledat, da se razvedrite in da po domače še malo pokramljamoDraga vožnja iz Lesc v Bohinj je omogočila letovanje v Bohinju le pridobitnkom in visokim državnim funkcionarjem. Živahneje se je tujski promet pričel razvijati po letu 1906, ko je stekla bohinjska železnica

Največ se je za povzdigo tujskega prometa storilo po vojni, tako da je danes Bohinj že svetovno znan in kako naj bi ne bil znan in privlačen! Katero letovišče premore toliko naravnih krasot, kakor jih nudi ravno Bohinj. Če sami tega ne opazimo, znajo vse to dobro ceniti inozemci, med temi v glavnem Nemci, ki so tudi najbolj zastopani obiskovalci Bohinja. Bohinj je v vsakem letnem času dostopen. Ima prijetno poletje in milo zimo s primerno snežno odejo.

Zimski Šport v Bohinju se razvija od nedelje do nedelje. Minule nedelje je bilo blizu 500 obiskovalcev. Na sankališču je vladalo najbujnejše življenje; po bližnjih hribih so se drsali smučarji, po lepi snežni planini pa so drčale sani, med tem ko je krasno zimsko solnce obsevalo našo veličastno Triglavsko panoramo v njeni celotni krasoti. Športni vlak je pripeljal največ gostov iz Trsta in Gorice. Med njimi smo opazili ravnatelja državnih železnic. Bohinjski gostilničarji so imeli obilo dela, da so pogostili in vstregli vsem izletnikom, kar je bilo tem težavnejše, ker je bil obisk velikanski. Vremenska poročila so še vedno najugodnejša in nadejati se je, da bo tudi prihodnjo nedeljo športno veselje na višku.

Vsi hoteli so dobri ali vsaj zadovoljivi, cene zmerne in jih deželna zveza za tujski promet kolikor možno nadzira. Poleg tega so v vasi še Gostilne Hajnrihar, Grobotek in Mavrič; sani (v kolikor že niso oddane) stoje pred kolodvorom in jih preskrbe tudi posamezni hoteli. Brošure o zimskem sportu v Bohinju in programi se dobivajo brezplačno v pisarni za tujski promet in v hotelih, ravno tako o Bohinju poleti. Ako bi se v slučaju velicega navala pripetila mala zamuda, je slovensko občinstvo naprošeno, da nekoliko potrpi, ker le tako bo možno, slovensko občinstvo zadovoljivo postreči.

Razvoj tujskega prometa v Bohinju je letos nepričakovano napredoval in je gotovo, da postane Bohinjska Bistrica središče tujskega navala na Kranjskem. Zato pa ima take izvanredne lastnosti, ki jih lahko iščemo širom sveta. Posebnost Bohinja je namreč bohinjska zima, katera se v svoji krasoti lahko meri s švicarskimi mesti Sant Moritz in Davos. Deželna zveza za tujski promet je napravila z velikimi stroški nad 2 km dolgo sankališče, in sicer nalašč v ta namen in ga je opremila z vsemi modernimi potrebščinami. Uspeh je bil izvanreden in pretečeno zimo je prišlo nad dva tisoč obiskovalcev. Ob nedeljah so bile vse gostilne polne, tako da je včasih prostora primanjkovalo. Napravilo se bo drsališče in uvedel tudi šport s smučmi. Ni dvoma, da bode letos naval občinstva še večji, posebno se pa dela na to, da bodo tujci vsaj za nekaj časa tudi po zimi šli uživat zimske krasote teh krajev. Z Bohinjske Bistrice se bo sčasoma zimski šport razširil po dragih gorenjskih krajih, posebno na Bled, tako da bode Gorenjska tudi pozimi polna življenja in prometa.

Posetniki Ukance, cerkve Svetega Duha, cerkve Svetega Janeza, Ribčevega Laza in Stare Fužine uživajo naslednje popuste normalnih voznih cen: brezplačen povratek pri 10 dnevnem bivanju v decembru, januarju in februarju, ter pri 5 dnevnem bivanju od 26. decembra do vključno 17. januarja; 75% popusta pri povratku uživajo gostije pri 10 dnevnem bivanju v oktobru, novembru, marcu, aprilu ali maju; 50% popusta pri povratku pa uživajo gostje pri 10 dnevnem bivanju v mesecih junij, julij, avgust in september. Potniki, ki žele izrabiti te popuste, morajo imeti potrdilo o bivanju, izdano od Tujsko-prometnega društva za notranji Bohinj pri cerkvi Sveti Janez na Ribčevem Lazu. Potniki naj ne oddajo voznih kart vratarju, temveč naj jih le pokažejo, ker dobe popuste odnosno potrdilo le tedaj, ko predlogo vozno karto.

Vir: časnik Jutro, 31. januar 1932


Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video:
Zimska turistika v Bohinju

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije