Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na tleh dve kabini kaninske žičnice

Primorski dnevnik: ... plaz zasul dva smučarja
V kabinah ni bilo ljudi, slovenska smučarja rešili prijatelji, vendar so enega preventivno odpeljali v videmsko bolnišnico
Večer: Zaradi snete gondolske vrvi na tleh dve kabini na Kaninu
Večer: Gondoli sta iztirili

Med obratovanjem krožno kabinske žičnice na smučišču Kanin je v petek iz doslej še neznanega vzroka prišlo do izpada vrvi, je povedal direktor ATC Kanin Aleš Uršič. V dveh kabinah, ki sta pri tem pristali na tleh, ni bilo ljudi, dva pa sta ostala ujeta v kabini, ki je obstala med drugim in tretjim stebrom žičnice. »Nikomur se ni zgodilo nič,« je še povedal Uršič.
Po besedah vodje regijskega štaba Civilne zaščite na Severnoprimorskem Sama Kosmača so na prizorišče takoj prišli člani Gorske reševalne službe Bovec in Prostovoljnega gasilskega društva Bovec. Kabina je ostala dokaj blizu stebra in nizko nad tlemi, tako da pomoči drugih reševalcev niso potrebovali.

Kaninsko pogorje pa je bilo včeraj prizorišče še ene nesreče, ki se je tudi končala srečno. Na italijanski strani je pod sedlom Uršič plaz zasul slovenska smučarja, ki pa so ju takoj rešili izpod snega. Eden od smučarjev je nepoškodovan, drugega pa so s helikopterjem preventivno prepeljali v videmsko bolnišnico.

Več v tiskani izdaji Primorskega dnevnika


Večer, Slovenija: Zaradi snete gondolske vrvi na tleh dve kabini na Kaninu

Med obratovanjem krožno kabinske žičnice na smučišče Kanin je iz doslej še neznanega vzroka prišlo do izpada vrvi, je povedal direktor ATC Kanin Aleš Uršič. V dveh kabinah, ki sta pri tem pristali na tleh, ni bilo ljudi, dva pa sta ostala ujeta v kabini, ki je obstala med drugim in tretjim stebrom žičnice.

"Nikomur se ni zgodilo nič, reševalna akcija pa že poteka," je še povedal Uršič.

Po besedah vodje regijskega štaba Civilne zaščite na Severnoprimorskem Sama Kosmača so na prizorišče takoj prišli člani Gorske reševalne službe Bovec in Prostovoljnega gasilskega društva Bovec. Kabina je ostala dokaj blizu stebra in nizko nad tlemi, tako da pomoči drugih reševalcev niso potrebovali.

"Velika sreča je, da se je to zgodilo tako, kot se je, in ni bilo poškodovanih," je dejal Kosmač.

Vzroka nesreče zaenkrat še ne poznajo, je še povedal Uršič, znan naj bi bil v prihodnjih dneh. O dogodku so obvestili tudi vse pristojne službe.

Po zaključenem reševanju je koordinator reševalne akcije, poveljnik občinskega štaba CZ Bovec Edi Melinc je povedal, da so pregledali celotno traso krožno kabinske žičnice, vendar v nobeni kabini ni bilo več ljudi. Rešena smučarja, sicer hrvaška državljana, ki sta ostala ujeta v kabini, sta bila ves čas na telefonski zvezi s prijateljem in sta prisebno počakala na reševalce.

Na tokratni akciji je skupno sodelovalo 25 prostovoljnih gasilcev in deset upravljavcev žičniških naprav.

Glede na to, da zaradi okvare krožna kabinska žičnica ne deluje, je družba ATC Kanin morala poskrbeti tudi za 370 smučarjev na smučišču. Ti so se po italijanski strani smučišča Sella Nevea spustili v dolino, tam jih je pričakalo deset avtobusov, ki so jih že pripeljali do parkirišča pred vstopom na kabinsko žičnico v Bovcu.

Aleš Uršič je še povedal, da smučišče na Kaninu do odprave napake ne bo delovalo. (sta)


Večer, Črna kronika: Gondoli sta iztirili

V eni od kabin sta bila ujeta dva smučarja.

Med obratovanjem krožne kabinske žičnice na smučišču Kanin se je snela jeklenica. Gondoli sta zanihali, iztirili in se povesili. Na srečo sta bili prazni. Na trdna tla so tujcema, ki sta ostala ujeta v eni od kabin, pomagali gorski reševalci in gasilci.

Nesreča se je pripetila včeraj nekaj minut pred 14. uro. Jeklenica naj bi se snela na spodnji dostavni žičnici. Ker se je ta po nesreči ustavila, sta v gondoli med stebroma ostala ujeta dva smučarja, sicer tuja državljana. Na kraj so takoj prišli bovški gorski reševalci, prostovoljni bovški gasilci in pripadniki civilne zaščite, ki so jima pomagali nazaj na trdna tla. Gondoli, ki sta se povesili, nista prevažali potnikov.

Direktor ATC Kanin Aleš Uršič je bil redkobeseden z informacijami. "Kaj je bil vzrok za nesrečo, bodo ugotavljali pristojni," je povedal Uršič. Na Kaninu pričakujejo med drugim obisk inšpektorja za žičniške naprave, ki deluje v okviru inšpekcije za železniški promet, žičniške naprave in smučišča. Odvisen od tega, kaj bo pokazal inšpekcijski nadzor, bo tudi morebitni ukrep policistov zoper ATC Kanin. "S sankcijo prekrškovne narave ali bo morda vložena kazenska ovadba. O tem zdaj še ne moremo govoriti," je pojasnil tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božnik.

Sončen dan in ugodno smuko je na Kaninu včeraj izkoristilo 370 smučarjev. Po nesreči so se morali z vrha smučišča spustiti ali odpeljati na italijansko stran v Sello Neveeo, od koder so jih z avtobusi prepeljali nazaj v Bovec.

Kako dolgo žičnica na Kaninu ne bo obratovala, Uršič včeraj ni mogel oceniti oziroma napovedati. Kot je dejal, se bodo o tem dogovarjali sproti.

Tina Kodre

 

25.01.2013

 

 

 

 

 

 

Vecer.si 25. in 26.01.2013

Zaradi snete gondolske vrvi na tleh dve kabini na Kaninu
Arhiv Atc

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27627

Informacije

Informacije