Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sneg - povzročitelj težke nesreče

Železar (1952): Ogromne množine snega, kakršne komaj pomnijo najstarejši ljudje, so v petek 15. februarja 1952 povzročile v naši tovarni težko nesrečo. 5 minut po polnoči se je vdrla streha v rudarni obrata Plavž in skupno s snegom pokopala pod seboj več delavcev.

Poklicni gasilci, ki so bili po predlogu direktorja že od prejšnjega večera v pripravljenosti, so takoj prihiteli ha pomoč. Pozivu so se takoj odzvali tudi prostovoljni gasilci, za odstranjevanje ruševin iznad ponesrečencev pa je bilo takoj pritegnjenih okoli 50 delavcev iz obratov. Zaradi padanja posameznih visečih delov konstrukcije je bilo reševanje zelo otežkočeno.
Vendar je po zaslugi požrtvovalnih gasilcev že po nekaj minutah uspelo rešiti prvega ponesrečenca. Pri reševanju so s primernimi ukrepi, nasveti in dejansko pomočjo požrtvovalno pomagali tudi predsednik UO tov. Božič Lojze, direktor podjetja tov. Ropret Viktor, glavni mehanik tov. Beguš Vinko in naš znani gorski reševalec tov. Čop Jože. Vsi navedeni zaslužijo vse priznanje in pohvalo.
Reševanje je trajalo 3 ure in 15 minut. Ponesrečencem je nudil prvo pomoč dr. Milan Čeh.
Rešeno je bilo 6 delavcev z lažjimi poškodbami, od katerih se eden zdravi v bolnici, vsi ostali pa doma. 4 delavci so pravočasno odskočili in ostali brez poškodb. Pri izvrševanju svoje delovne dolžnosti so skupno smrt pod ruševinami našli trije sodelavci:

BALAŠKO ŠTEFAN
MRGAN JOŽE
MELIN JOŽE

Smrtno ponesrečeni sodelavci so bili položeni na mrtvaški oder v mali dvorani Sindikalnega doma. Ob krstah smo jim zadnjo čast izkazali s častno stražo, za katero so se na pol ure menjavali po štirje sodelavci iz vseh obratov. Poslednjo častno stražo na dan pogreba v nedeljo 17. II. od 14.30 do 15. ure so držali člani Upravnega odbora. Slovesen in lep pogreb, kakršnega Jesenice še niso videle, je bil poslednja in ganljiva oddolžitev trem vestnim in tragično preminulim sodelavcem naš e tovarne. Sindikat podjetja se zahvaljuje vsem, ki so kakorkoli pripomogli k čim dostojnejši počastitvi mrtvih sodelavcev, vsem, ki so oddržali častno stražo, vsem številnim darovalcem vencev, predstavnikom UO, DS in podjetja Železarne , predstavnikom MLO, OF, MK KPS in vseh ostalih množičnih organizacij, članom gasilske čete Železarne Jesenice in Narodne milice, pevskemu zboru SKUD-a »Tone Čufar«, javorniški in jeseniški godbi in vsem ostalim, ki so tako številno spremila mrtve sotovariše k poslednjemu počitku.
Krste žrtev snega — naše mrtve sotovariše so položili na sani, ki so jih spremljali njihovi sodelavci iz obrata v delovnih oblekah. Ob odprtem grobu se je od mrtvih tovarišev poslovil v imenu Upravnega odbora tov. Ropret Viktor, v imenu Sindikata predsednik tov. Škrl Franc in v imenu obrata Plavž tov. Kuharič Boris.
Slava padlim borcem dela!

Železar, februar 1952
 

Jlib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije