Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežna plazova odnesla sedem življenj

Slovenske novice: Plaz, ki se je v soboto sprožil v Škotskem višavju, je pokopal štiri planince.

EDINGBURG, CELOVEC – Šest planincev se je kljub slabim vremenskim razmeram in opozorilom o nevarnosti snežnih plazov v soboto, 19. januarja, odpravilo na Bidean Nam Bian, 1150 metrov visok vrh na zahodni obali Škotske nad dolino Glencoe. Ko so sestopali z vrha, se je sprožil plaz, ki je pokopal vse v skupini razen enega moškega. Ta je ob drugi uri popoldne poklical na pomoč. Na klic so se odzvali reševalci iz gorskih reševalnih središč Glencoe in Lochaber. Kmalu so izpod snega odkopali hudo poškodovano pohodnico, ki so jo prepeljali v bližnjo bolnišnico Belford. Žal je pomoč za preostale štiri, dva moška in dve ženski, prišla prepozno. Policisti, ki preiskujejo nesrečo, identitete vpletenih niso razkrili, potrdili so le, da jim je znana in da so sorodnike žrtev že obvestili o nesreči.

Gorski reševalec Hamish MacInnes je osupel, da so se planinci v takšnih razmerah podali na pot. »Dobro uro, preden smo prejeli klic na pomoč, sem se pogovarjal s kolegom reševalcem in strinjala sva se, da so razmere po novo zapadlem snegu zelo nevarne. Tudi sicer vreme ni bilo prijazno, saj je pihal močan veter.« Štiri ure zatem, ko je bila sprožena reševalna akcija, se je ta sklenila, saj so, kot je objavila policija, našli vse v skupini.

Uslužbenka v hotelu Glencoe, ta je pohodnikom po Škotskem višavju navadno izhodiščna točka izletov, je novinarjem povedala, da je nesreča vse goste »hudo pretresla«. Pristavila je še, da se je v soboto v hribe odpravilo več gostov njihovega hotela, a so se vsi varno vrnili.

Bidean Nam Bian je eden izmed zahtevnejših vrhov v Škotskem višavju. Pred dvema letoma je plaz tod že bil usoden za dva planinca, Chrisa Walkerja in Roberta Pritcharda, ki pa sta bila prekaljena pohodnika. Plaz ju je presenetil, saj tedanje vremenske razmere niso bile tako slabe, preiskovalci so se po nesreči strinjali, da »plazu nihče ne bi mogel napovedati«. V soboto je bilo povsem drugače, strokovnjaki so opozarjali na nevarnost plazov. Mark Diggins iz škotskega informacijskega središča za plazove pravi, da so nevarnost snežnih plazov ob koncu tedna označili kot »znatno«.

Izkušeni planinci
Na 2250 visoki gori Mittagskofel blizu Obergaila v Lesni dolini na avstrijskem Koroškem pa so v snežnem plazu v petek, 18. januarja, umrli trije prekaljeni gorniki: Manfred Steiner in zakonca Konrad ter Helene Hofmann. »Globoko sem pretresen,« je za avstrijski časopis Kleine Zeitung povedal Otmar Striednig, predsednik združenja koroških gornikov. »Vsi trije so bili vzorni in izkušeni gorniki. Mafred Steiner je bil med najboljšimi gorskimi vodniki v Lesni dolini, s Konradom in Helene Hofmann smo pred enim tednom skupaj smučali. Helene je bila ena izmed prvih gorskih reševalk na Koroškem.«

Dozdajšnja preiskava kaže, da so se Manfred, Konrad in Helene odpravili na goro v petek dopoldne, čeprav je bila nevarnost snežnih plazov tega dne ocenjena na četrto stopnjo od petih po evropski lestvici. Ker se trojica ni vrnila v času kosila, kot je bilo dogovorjeno, so preplah sprožili Helenini starši. Ker ti niso natančno vedeli, kam so se gorniki odpravili, je policija najprej iskala njihovo vozilo. Ko so avto odkrili v Obergailu, so iskanje nadaljevali s helikopterjem tamkajšnje gorske reševalne službe, kajti domneva je bila, da se je trojica odpravila na Mittagskofel.

Pilot je ob preletu gore odkril, da se je sprožil plaz, in to na območju 300 krat 200 metrov. Reševalca Albin Oberluggauer in Manfred Guggenberger sta se spustila na območje plazu, reševalni pes pa ju je opozoril na vse tri žrtve. Žal nobenemu izmed pogrešanih pod dobrim metrom snega ni bilo več pomoči.

Ker so bili vsi trije izkušeni gorski reševalci, Otmar Striednig ne verjame, da so rinili v nesrečo in brezglavo tvegali. Vzroke nesreče bodo še natančno preiskali.

A. SA.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije