Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Za kulturni teden in planinski jubilej

Železar (1963) - Uroš Župančič: ... Prešernov dom na Stolu

V času narodnoosvobodilne vojne je kakor mnoge druge naše planinske postojanke tudi Prešernovo kočo na Stolu doletela žalostna usoda.
Na večer 20. februarja 1942 je na Malem Stolu v mrzlo noč zagorel kres, Prešernova koča je postala pogorišče. Prvoborci jeseniške Cankarjeve čete so lani, ob dvajsetletnici bitke na Stolu (20. februarja 1942), dali pobudo, naj se na istem mestu, na ruševinah in pogorišču nekdanje Prešernove koče zgradi nov Prešernov dom, ki naj ne bo samo planinska postojanka, temveč tudi spome­nik jeseniški Cankarjevi četi in Jožetu Kodru, ki je padel na pragu Prešernove koče.

Pobudo prvoborcev Cankarjeve čete so toplo pozdravile vse gorenjske organizacije ZB, poleg njih pa so obljubile vso potrebno moralno in materialno pomoč vse gorenjske planinske organizacije, ki hočejo sedemdeseti jubilej Planinske zveze Slovenije (1893-1963) počastiti z delovnimi uspehi.
Pripravljalni odbor za postavitev novega Prešernovega planinskega doma na Stolu je že začel z zbiranjem nujno potrebnih finančnih sredstev. Akademski slikar Milan Batista iz Kranja je izdelal osnutek za lične prostovoljne bone po 50, 100, 200, 500, 1000 in 5000 dinarjev, ki jih bodo prodajali v korist gradnje novega Prešernovega doma na Stolu. Mojster planinske arhitekture Peter Dalla Valle pa izdeluje načrte za to novo planinsko postojanko.
Akcija za izgradnjo novega Prešernovega planinskega doma na Stolu naj bo v letošnjem letu naloga in obveza ne samo ljubiteljev in obiskovalcev Karavank, temveč nas vseh. Prispevajmo svoj delež z odkupom najmanjšega ali največjega kupona, ki so namenjeni za cenejšo in hitrejšo dograditev novega Prešernovega doma na Malem Stolu.

Žuro
Železar, 16. februar 1963

Jlib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27661

Informacije

Informacije