Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tragedija najboljšega poljskega alpinista

Slovenski narod (1933): Iz Štrbskega Plesa prihaja vest o tragični smrti najboljšega poljskega alpinista, ki je zmrznil v Tatrah.

V času, ko so pripravljali smučarji za velikonočni ponedeljek tekmo, ki pa je bila zaradi silnih snežnih metežev zadnji hip odpovedana, se je odigrala v bližini Štrbskega Plesa tragedija, ki je zahtevala človeško žrtev. Dva odlična poljska alpinista, profesor Burgermaier iz Poznanja in profesor Gron iz Hnezdna, sta krenila na štiridnevno gorsko turo.

Tretjega dne sta se vzpenjala na greben Ganeka, kjer sta zašla na ledenik in sta rabila cel dan, da sta prišla čezenj. Večer ju je zalotil na grebenu Ganeka, kjer sta morala prenočiti. Nesreča je hotela, da je divjal vso noč strahovit snežni metež in turista pod šotorom sploh nista mogla zatisniti oči. Tako sta bila zjutraj, ko sta hotela nadaljevati turo, popolnoma izčrpana. Profesor Burgermaier je zmrznil še predno sta se začela s tovarišem spuščati v dolino in tovariš ga je moral pustiti na galeriji Ganeka. Profesor Gron je po štirih urah naporne hoje popolnoma izčrpan srečno prispel v Popradske Plešo.

Orožniška postaja in rešilna ekspedicija pa zaradi silnega snežnega meteža nista mogli ukreniti ničesar, da bi prenesli Burgermaierjevo truplo še istega dne v dolino. Počakati so morali, da se je vihar v gorah polegel in šele potem je krenila ekspedicija po truplo nesrečnega alpinista. Pokojni je bil star 33 let in je veljal za najboljšega poljskega alpinista.

Slovenski narod, 20. april 1933
 

dLib.si

2 komentarjev na članku "Tragedija najboljšega poljskega alpinista"

Franci Savenc,

Piotr Skrzypiec, 20.04.13, 06:16: kratka pripomba do članka o tragediji na Galeriji Ganka:

1. priimka profesorjev sta: Wincenty Birkenmajer i Stanisław Groński (umrl je v 50. letih med plezarijo z Jugoslovani v masivu Mt. Blanca. Predvidevam, da plezal je z Slovenci, mogoče veš kaj o tem? Iskalna akcija v Mont Blancu je potegnila za sabo še eno žrtev. Serake so pokopale Wawrzynca Żuławskiego - muzikologa in starosto tatranskih reševalcov).

2. Ganek je vrh z 700 m visoko steno nad dolino Kaczo - plezala sta zimski Vzhodni steber - za ta čas vrhunec zimskega dogajanja v Tatrah. Med steno in vrhom je ena strma terasa - Galeria Gankova: tule je umrl prof. Birkenmajer.

Vse razvidno z priloženih skenov.

3. Sveda, na Ganku ni ledenika.

Skratka, zanimivo, da se je pisalo o lokalni nesreči v dalekih Tatrah tudi v Sloveniji. Še bolj zanimivo, kako je prišlo do spremembe imen udeležencev.


Franci Savenc,

Wincenty Birkenmajer: = http://pl.wikipedia.org/wiki/Wincenty_Birkenmajer

Stanisław Groński = http://pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Gro%C5%84ski

Wawrzyniec Żuławski = http://pl.wikipedia.org/wiki/Wawrzyniec_%C5%BBu%C5%82awski

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije