Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zimski dan med planinci

Novice občine Žirovnica - Janko Rabič: Člani Planinskega društva Žirovnica vsako leto organizirajo več pohodov in izletov za člane, od najmlajših do odraslih. Za zaključek v decembru vedno organizirajo pohod do njihove koče pri izviru Završnice v Karavankah.

Na letošnjem smo ujeli nekaj prijetnih trenutkov za bralce žirovniških novic.
Sobota, 12. decembra, je zjutraj obetala oblačen dan, primeren za hojo za ta zimski čas. Ta pohod sodi med zahtevnejše glede na snežne razmere. Namenjen je bolj izkušenim planincem, zato je udeležba manjša. Gospodar doma Bojan Završnik nam je ob prihodu dejal: "Pohod organiziramo že več kot deset let. Razmere so bile doslej različne, od velikih količin snega do kopne poti. Planinski vodniki poskrbimo za ustrezno varnost za vse udeležence. Pohod je organiziran tako, da člani društva in drugi občani lahko pridejo ves dan. V koči se lahko vsi pogrejejo, odpočijejo in spijejo topel čaj.”
Posebno pozornost je ta dan zaslužila manjša skupina mladih planincev. Na pohod so odšli z Ljubelja do omenjene koče. Vmes so osvojili še 1784 metrov visok vrh Triangel na Zelenici. Vsi so se izkazali kot pogumni planinci. Najmlajši je bil 9-letni Blaž Klinar, v skupini sta bili še Maja Ramuš in mladinska voditeljica Maruša Oblak ter mentorica Neža Kos s spremljevalko Andrejo Demšar. Na cilju so bili vsi navdušeni, da so bili kos kar zahtevni zimski turi, saj je bilo ponekod snega do kolen. Pri Planinskem društvu Žirovnica tudi sicer veliko pozornosti namenjajo mladim, saj imajo tri pohodne skupine otrok iz vrtca in šole v Žirovnici. Zanje organizirajo številne izlete in jih vzgajajo v dobre planince.
Gospodar doma je še povedal, da obnovo koče nadaljujejo vsako leto, saj želijo izboljšati kakovost ponudbe in storitev. Najnovejša pridobitev je učilnica za tabore in tečaje. Ta del Karavank s kočo je za planinske in druge organizatorje ob ugodnih razmerah zanimiv tudi pozimi. Lani so organizirali prvi tečaj turnega smučanja, letos pa imajo v načrtu več zimskih planinskih taborov. Na dan letošnjega zimskega pohoda so se jim v koči pridružili gorski reševalci iz Radovljice, s katerimi uspešno sodelujejo. V bližini koče so obnavljali tečaj zimskega reševanja.

Janko Rabič

Mogočni Stol ponos občine Žirovnica
Vso pestrost dogajanj v več stoletni zgodovini do današnjih dni v Žirovnici in okoliških krajih vedno zaznamuje mogočni Stol. najvišji vrh občine Žirovnica in Karavank na nadmorski dolžini 2236 metrov. Je pravi simbol mogočnosti in poguma vseh prebivalcev. Upodobljen je na številnih publikacijah in razglednicah. Vsakdo ga takoj opazi, ko se pripelje v občino Žirovnica. Člani Planinskega društva Žirovnica na vrh vsako leto v poletnih mesecih organizirajo pohod. Letošnji je bil deseti jubilejni in spet je pritegnil lepo število občanov, od najmlajših do odraslih. Planinci tudi zaslužijo pohvalo, da skrbijo, da so pobočja tega dela Karavank čista. Lani so skupaj s Planinskim društvom Ja- vornik-Koroška Bela, ki oskrbuje Prešernovo kočo na Malem Stolu, poskrbeli, da so najrazličnejšo navlako spravili v dolino.
Letos v decembru se je Stol že odel v zimska oblačila, dostop na vrh pa je težak. Gorski reševalci kot vedno opozarjajo, da je to zahtevna zimska tura. Le najbolj izkušeni gorniki so kos zahtevnemu vzponu v ugodnih razmerah.
Na fotografiji je tokrat Stol iz drugačne perspektive. Posnet je bil v poznih jesenskih dneh iz zahodnega dela Karavank in prikazuje velike prepade, ki jih planinci lahko vidijo z vrha proti Koroški.

J. R.

 

Novice občine Žirovnica, december 2009 (PDF)

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije