Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Četrti naskok na Himalajo

Jutro (1933): Odprava Hugha Ruttledgea

V prostorih londonske Kraljeve zemljepisne družbe pripravljajo ta čas četrto ekspedicijo na Mount Everest, ki jo bo vodil Hugh Ruttledge. Z njim pojde kopica mladih in celo prav mladih ljudi. Eden je bil že z Watkinsom v Grendlandu, drugi v Arktidi, nekateri poznajo Himalajo že prav dobro, a drugi se niso proslavili še pri nobeni težki ekspediciji, pač pa slovijo kot mojstri veslanja in nogometa. Ruttledgeu topot namreč ne gre za znanstveno
odpravo, temveč v prvi vrsti za to, da vrh Mounta Everesta sploh doseže. Zato bodo pustili doma vse znanstvene aparature in pripomočke, ki bi ekspedicijo ovirali v njeni težki nalogi. Videti je, da bo tudi uspela. Po možnosti poišče še trupli obeh žrtev zadnje, tretje ekspedicije na Mount Everest v letu 1924., Malloryja in Irvina, ki sta tako tragično izginila tik pod vrhom najvišje gore sveta.

Kakor znano, je snežni plaz tudi pri drugi ekspediciji zahteval 7 človeških žrtev. Prva ekspedicija l. 1921. pa se je vrnila, čim so se začele nepremostljive težave. Sicer pa je imela le namen, da pregleda teren in prouči poti, ki bi utegnile voditi na vrh.
Poleti lanskega leta sta bila general Bruce, vodja druge in tretje himalajske ekspedicije, ter Ruttledge v Indiji, da popravita vse potrebno za četrti naskok na »streho sveta«, šlo je tudi za to, da bi dal tibetski vladar Dalaj-lama dovoljenje za četrto odpravo, kajti pot do Mounta Everesta vodi po tibetskih tleh. Odprava odpotuje ob začetku letošnjega marca in jo v Indiji že čakajo najboljši domači gorski kuliji.

Jutro, 11. januar 1933
 

dLib.si


Jutro, 31. januar 1933

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije