Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinist Ertl na Grenlandu

Jutro (1932): Hans Ertl nam bo v torek 13. t. m. ob 20. v veliki dvorani hotela Union pripovedoval o svojih alpinskih turah na plavajoče ledene gore Arktide in o hudih plezalnih turah na vrhove grenlandskega gorovja.

S kakšnimi nevarnostmi so bili zvezani ti pohodi, priča naslednja prigoda: Ko se je Hans Ertl tovarišem Davidom Zoggom povzpel na plavajočo ledeno goro ter je bil že skoro na vrhu, se je ledeni kolos pričel na levi strani dvigati, na drugi pa pogrezati v vodo. Oba tovariša sta si edino z drznim skokom v morje rešila življenje. Tudi drugi opisi pričajo o veliki sposobnosti predavatelja Ertla. Njegovi vstopi v stene grenlandskih vrhov so bili mogoči edino z večurno vožnjo s čolnom kajakom. Plezanje po zledenelih stenah je zahtevalo nadčloveško energijo. Z vrhov so se mu nudili nenadkriljivi prizori. Vse to in mnogo drugih zanimivosti iz časa njegovega petmesečnega bivanja na Grenlandu, ki ga je preživel s filmsko ekspedicijo dr. Fanka, ki je snemala najnovejši naravni film »SOS Eisberg«, nam bo Ertl pripovedoval s spremljevanjem 150 edinstvenih diapozitivov. Zaradi velikega zanimanja za predavanje priporočamo, da si občinstvo oskrbi vstopnice vnaprej v Matični knjigarni. Vstopnice: 10, 8 in 5 Din.

Jutro, 11. december 1932


»Kot alpinist na ledenikih Grönlanda« je naslov današnjemu predavanju, ki ga priredi TK Skala ob 20 v veliki dvorani hotela Union. Predavatelj, priznani alpinist Hans Ertl iz Münchna, je ljubljanski javnosti že znan po lanskem predavanju, ko nam je opisal svoj drzni naskok čez zledenelo steno Ortlerja. Tudi njegovim drugim opisom je takrat občinstvo z največjim zanimanjem in napetostjo sledilo, časopisna kritika mu je dala odlična priznanja. Brez dvoma bo pa današnje njegovo predavanje še odličnejše, saj nam bo obenem s svojimi drznimi vzponi na plavajoče ledene gore in ledene stene grönlandskega gorovja opisal tudi ves potek film - te ekspedicije, ki je snemala najnovejši naravni film »SOS! Eisberg«.
Petmesečno bivanje ekspedicije v Arktidi, njeno življenje in delo, naporno in nevarno snemanje, vse to nam bo Ertl opisal s svojo prožno besedo in zdravim humorjem. Pokazal bo obenem nekaj do sedaj nedosegljivih fotografskih posnetkov. Ker je zanimanje za to predavanje zelo veliko, prosimo občinstvo, da si preskrbi vstopnice v predprodaji v Matični knjigarni. Vstopnice po 5, 8 in 10 Din.

Slovenec, 13. december 1932

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije