Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prehodili so številne planinske poti po Sloveniji in tujini

Večer, Celjsko - Gordana Possnig: Kraju dajejo utrip - Planinsko društvo Železar Štore deluje že štiri desetletja, v zadnjem času pa so njihovi pohodi usmerjeni predvsem v izletništvo.

Planinsko društvo Železar Štore je 10. novembra praznovalo 40. obletnico svoje ustanovitve. Okroglo obletnico so planinci zaznamovali v društvenih prostorih na Lipi v Štorah, ob tem pa pripravili za obiskovalce pregledno razstavo, s katero so v besedi in sliki na zanimiv način predstavili delovanje društva od ustanovitve pa do današnjih dni. V sejni sobi je še vedno na ogled tudi oprema planinca, zainteresirani lahko vidijo originalne primerke planinske opreme še iz časa ustanovitve društva.

Do leta 1972 so bili Štorčani vključeni v druga okoliška planinska društva. "Po večkratnih sestankih, na katerih je pogovor tekel o vrsti rekreacije železarjev, pa se je med delavci porodila ideja, da bi bilo dobro ustanoviti lastno planinsko društvo. Prekaljeni planinci Frido Gradišnik, Tine Veber, Adi Vrečar, Tine Sivka, Jože Slapnik in še nekaj drugih so 10. novembra 1972 ustanovili planinsko društvo Železar Štore. Prvi predsednik društva je bil Frido Gradišnik, danes društvu predseduje Slavko Urlep. V prvem letu se je v društvo včlanilo 295 članov. Delo društva je bilo v prvih desetih letih zelo uspešno, saj je bilo v Železarni Štore takrat veliko razumevanja za delo društva. Naslednja leta je število članov precej nihalo, tako da je v jubilejnem letu ostalo le še 76 članov, dvanajst mladincev in dva vodnika," je zgodovinski razvoj društva orisal njen aktualni predsednik Slavko Urlep.

Člani društva so v minulih štirih desetletjih skupaj prehodili številne poti po Sloveniji in tujini. Ponašajo se s skupino alpinistov, ki je osvajala svetovne vrhove, bili so soorganizatorji kolesarskega maratona v Logarsko dolino, z mladimi so tekmovali na orientacijskih pohodih, izšolali so lastne vodnike, markaciste in gorske stražarje. Leta 1992 so prevzeli v upravljanje Dom železarjev na Svetini. "Kočo na Svetini smo ves čas vzdrževali v toliki meri, da je zadostila zakonskim predpisom in bila primerna za pohodnike. V sedemletnem upravljanju koče so opravili več tisoč prostovoljnih ur dela in dobro gospodarili. Leta 1999 pa so se zaostrili pogoji poslovanja. Nemogoče je bilo pridobiti lastništvo, kar pa je bil pogoj za obnavljanje in delovanje koče. Tako smo bili kočo žal primorani vrniti železarni," pojasnjuje Urlep.

Člani društva se aktivno udeležujejo pohodov, ki so danes usmerjeni predvsem v izletništvo. Pohode imajo dvakrat mesečno, vselej pa iščejo še neprehojene poti. Ob tem se redno udeležujejo tudi množičnih pohodov. V začetku leta sicer v društvu pripravijo okvirni načrt izletov in pohodov. Utrinke z izletov redno beleži tudi njihova članica, objavljajo pa jih v občinskem glasilu Štorski občan. "Tudi v prihodnje bomo v društvu nadaljevali z dosedanjim načinom dela. Ob tem pa se bomo trudili v prihodnje v svoje vrste pridobiti več mlajših članov, ki se bodo izobraževali za vodnike, gorske stražarje, markaciste," je ob koncu še povedal Urlep.

Gordana Possnig
 

Vecer.si 28.11.2012

Člani društva PD Železar Štore na enem od izletov na vrhu planine Kofce
 
Člani društva PD Železar Štore na enem od izletov
na vrhu planine Kofce. (Arhiv PD Železar Štore)

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27635

Informacije

Informacije