Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kavkaz in njegove gore

Jutro (1932): V torek ob 20. bo predaval v dvorani Delavske zbornice v Ljubljani dunajski veleturist Hans Slezak o svojih turah v Kavkazu.

Kavkaz je tako rekoč v teoriji in praksi med Slovenci malo poznano gorovje. V prvih letnikih »Planinskega Vestnika« je objavil Ljudevit Stiasny, naš znani popotnik in planinec, zanimive članke o svojem potovanju v tistih krajih. Tudi Radivoj Peterlin - Petruška je na svojih pohodih po Rusiji prišel v Kavkaz in napisal nekaj spominov na tista potovanja. Večjih alpinističnih podjetij pa Slovenci in Jugosloveni v tem velegorovju še nismo zasnovali. Pač pa so zlasti Rusi, Nemci in Angleži že pred vojno izvedli znamenite alpinske podvige po Kavkazu, katerega najvišji vrhovi presegajo višino 5000 m. Tako po lepoti svojih oblik, kakor po težkih alpinističnih problemih kavkaške gore prav nič ne zaostajajo za Alpami, nasprotno jih še celo nadkriljujejo v marsikaterem pogledu, tako zlasti po mogočnosti svojih ledenikov, divji nedotakljivosti gorske prirode in zanimivosti prebivalstva in rastlinstva.

Dunajski in monakovski Nemci so po vojni izvršili že več pohodov v kavkaške gore. Hans Slezak, ki nam bo v torek predaval v Ljubljani, je izvedel svoje ture v družbi tovariša in z denarno pomočjo Nemškega in Avstrijskega planinskega društva, ki radodarno podpira taka podjetja svojih članov v tujih alpskih področjih. Njegovo potovanje je trajalo v celoti sedem tednov, od tega je bil pet tednov samo v gorah. V tem času se mu je posrečilo, da je v dveh skupinah kavkaškega pogorja izvedel nove ture ter se povzpel na deset vrhov, na katere do tedaj še ni stopila noga turista. Poleg tega se je prvi v družbi svojega tovariša prismučal na Elbrus (5.629 m), najvišjo goro Kavkaza.

Hans Slezak je med Nemci kljub svoji mladosti (rojen 1903.) že precej znan alpinist. Pod vodstvom znanega turista dvornega svetnika Pichla se je vežbal že od rane mladosti v alpinizmu ter v teku let prehodil in preplezal celo vrsto znamenitih gora in gorskih skupin v Avstriji, Švici in Franciji. V vzhodnih Alpah je izvršil okrog 25 prvenstvenih tur in raznovrstne znamenite vzpone, tako zlasti na južno steno Dachsteina (Steinerjeva smer) in na vzhodno steno Fleischbanka, razne težke ture na Langkofel, Guglia di Brenta, kakor tudi številne ture v Ortlerjevi skupini, v Karnskih Alpah, Waliških (Breithorn, severna stena) in drugih.
Pričakujemo z zanimanjem g. Slezaka in njegovo predavanje. Sloves Kavkaza in njegovih divjih gora kakor tudi predavateljevo ime nam jamčijo, da bo večer zanimiv in prijeten.

Jutro, 5. november 1932
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije