Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Padalci in zmajarji bodo lahko kmalu spet poleteli

Delo.si - Blaž Močnik:  Minister Černač je priznal, da bi agencija lahko uveljavila ustrezne rešitve tudi brez prepovedi.

Tolmin - Jadralni padalci in zmajarji, ki se ukvarjajo s komercialno dejavnostjo, lahko že v nekaj dneh pričakujejo, da bodo spet dobili dovoljenje za tandemske polete. Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač je priznal, da pretirana ostrina ukrepov, ki so usmerjeni zgolj v splošne prepovedi dejavnosti, ne more izboljšati varnosti in da bi agencija za civilno letalstvo lahko uveljavila ustrezne rešitve tudi brez prepovedi.

Zaradi domnevno neustreznih dovoljenj je agencija z direktivo o varnosti prejšnji teden prepovedala letenje zmajarjem in padalcev v tandemih.
Ukrep je bil deležen številnih kritik, da prizemljitev peščice izvajalcev komercialne dejavnosti ne bo v ničemer izboljšala varnosti. Razrešitvi direktorja agencije Bruna Žige Kotnika so sledila pogajanja glede operativno-tehničnih zahtev za dovoljenja.

Na LZS so zadovoljni

»Ocenjujem, da bo agencija še ta teden pripravila ukrepe, ki bodo omogočili izdajo ustreznih dokumentov za opravljanje dejavnosti in hkrati zagotovili ustrezno stopnjo varnosti pri izvajanju teh dejavnosti,« je dejal minister Černač. Merila za nova dovoljenja bodo predvidoma le za spoznanje strožja od dozdajšnjih.

Na Letalski zvezi Slovenije (LZS) so z reševanjem zadeve za zdaj zadovoljni, saj predlagani pogoji za izvajanje komercialne dejavnosti niso bistveno drugačni od obstoječih. Po novem bi morali piloti tandemov usposabljanja opravljati vsako leto in ne več vsake štiri, vsako drugo leto pa bi morali na usposabljanje za prvo pomoč. Obe strani sta se uskladili tudi glede zavarovanja o odgovornosti.

»Dosedanja praksa je v bistvu že ustreza pogojem pridobivanja dovoljenj, le izobraževanja bodo pogostejša in za odtenek strožja,« je dejal generalni sekretar letalske zveze Primož Lajevec. Padalci in zmajarji, ki se ukvarjajo s komercialno dejavnosto, bodo nova dovoljenja lahko pridobili predvidoma že prihodnji teden.

Blaž Močnik

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije