Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pri Jurju to soboto adrenalin in zabava

Dnevnik - :  Ob 90. obletnici organiziranega reševanja na Kamniškem pripravljajo domači reševalci jutri Pri Jurju v Kamniški Bistrici Dan Gorske reševalne službe Kamnik. Z adrenalinom, zabavo, srečelovom in okusno jedačo prežeta prireditev se bo začela ob 10. uri.

Na njej se bodo predstavile službe, ki z nesebično pomočjo pomagajo ljudem v stiski: gasilci, policija, jamarji, nujna medicinska pomoč, civilna zaščita in gorska reševalna služba.

Različne aktivnosti, ki jih bodo popestrile animacije, zanimive zlasti za otroke, se bodo zvrstile na "piknik placu", kjer bodo ob 13. uri člani GRS Kamnik prikazali reševanje padalcev z dreves s pomočjo tirolske žičnice. V adrenalinskih dejavnostih bodo sodelovali tudi obiskovalci, ki bodo lahko preizkusili svoje sposobnosti na novi mobilni plezalni steni Planinske zveze Slovenije. Obiskovalci bodo lahko svoje motorične sposobnosti, ravnotežje in iznajdljivost preizkusili tudi v tekmovanjih v različnih planinskih veščinah. Zmagovalca čaka gorsko kolo, bogate nagrade pa se skrivajo tudi v srečelovu, katerega izkupiček bo, tako kot izkupiček prireditve, namenjen novemu intervencijskemu vozilu, ki so ga kamniški gorski reševalci, ki rešujejo ponesrečene v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp, prevzeli pred poletjem. Zanj so že zbrali približno 15.000 evrov, zbrati pa morajo še okoli 10.000 evrov, ki so jih založili.

"Za uspešnost našega dela je med drugim potreben hiter pristop do ponesrečenca in nato varen prevoz do zdravstvene ustanove, za kar poleg helikopterja še vedno v večini primerov potrebujemo zanesljivo terensko vozilo," je ob začetku zbiranju sredstev poudaril predsednik društva Franc Miš. Kako prav jim zdaj to pride, sta dokazali tudi nedeljski reševalni akciji. "Novega terenca smo uporabili tako v lažji popoldanski akciji na Veliki planini kot kasneje v klasični nočni reševalni akciji, kjer je na težko dostopnem terenu sodelovalo 17 reševalcev. Zdrsnilo je namreč alpinistu, ki je plezal v smeri Rzenika."

Sicer so letos kamniški reševalci vodili 19 reševalnih akcij oziroma skupaj s celjskimi in kranjskimi sodelovali v 26 reševalnih akcijah. Lani so v 26 posredovanjih v društvu, ki šteje 56 članov (31 reševalcev z licenco) opravili 719 ur prostovoljnega brezplačnega reševalnega dela.

Miš je še dejal, da so reševalci optimisti, ki zaradi dobrega sodelovanja z občino verjamejo tudi, da jim bo kmalu uspelo zbrati sredstva za avtomobil in se nato lotiti druge pereče točke v podobi društvenih prostorov, saj so še vedno najemniki v kamniški Veterini. Še vedno si prizadevajo tudi za ureditev statusa, ki ne ureja dovolj ustrezno zlasti odhoda z delovnega mesta. "Četudi zdaj delodajalec dobi vsaj 20 odstotkov nadomestila, gre ta iz našega fonda," je pojasnil Franc Miš.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije