Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Oprema in odnos planincev se izboljšujeta

GG +, Andraž Sodja: Policisti so na Mangartu in Vršiču opravljali preventivno akcijo.

Vršič – Policisti gorske enote policije so v sredo na območju Mangarta in Vršiča oziroma Mojstrovke opravljali preventivne aktivnosti v sklopu letošnjih preventivnih akcij v gorah. Kot je povedal policist gorske enote Policije Aleš Hanžekovič, sta s sodelavcem delovala na področju Vršiča in Male Mojstrovke, kjer sta ugotovila, da se je oprema planincev močno izboljšala.
»Štiri planince smo opozorili zaradi neprimerne obutve, saj so se v visokogorje odpravili z nizkimi pohodnimi čevlji, ki slabo ščitijo gležnje. V jutranjih urah, ko smo se odpravili na plezanje po Hanzovi poti na Mali Mojstrovki, pa smo srečali tudi plezalca brez čelade, ki se je sicer opravičil, da je čelado pozabil,« je še povedal Hanžekovič in dodal, da se splošna opremljenost planincev močno izboljšuje v primerjavi s preteklimi leti, zelo pozitivno pa so med planinci sprejete tudi preventivne akcije gorske enote Policije.
Policisti v tokratni akciji niso zaznali posebej neprimerno opremljenih planincev, ki bi se v visokogorje odpravili v natikačih in podobni povsem neprimerni obutvi, opažajo pa tudi upad alkohola med planinci. Posebno opozorilo gorskih policistov velja pohodnikom v prihajajoči zgodnji jeseni, naj se še posebej primerno oblečejo oziroma opremijo za nižje temperature v visokogorju, saj so temperature v dolini neprimerljive s temperaturami v gorah, pa tudi vreme v gorah se lahko hitro spre­ meni. Zato naj med obvezno opremo sodijo tudi toplejša oblačila. V letošnjem letu je v gorah po zadnjih dosegljivih podatkih umrlo že 18 oseb, od tega 9 gornikov, 45 gornikov pa se je huje ranilo. Gorski reševalci so posredovali že s kar 288 intervencijami.

Andraž Sodja

24.08.2012

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije