Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Helikopter dvakrat v gorah

Gorenjski glas - Simon Šubic: V severni steni Triglava sta se v nedeljo poškodovala alpinista, na Komarči pa je s poti v globino padla planinka. Policisti v soboto ponovili preventivno akcijo med obiskovalci gora.

Kranj - Minuli konec tedna so se planinci znova množično podali v gore, kar je spet pomenilo več dela za gorske reševalce. Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje so v nedeljo posredovali štirikrat, od tega dvakrat tudi dežurna ekipa gorske reševalne službe na Brniku.

Pomoč gorskih reševalcev sta najprej potrebovala alpinista, ki sta se poškodovala v Nemški smeri Triglavske severne stene. Do njiju so priplezali reševalci iz Mojstrane, ju oskrbeli in pripravili za dvig v helikopter Slovenske vojske, s katerim se je z brniškega letališča pripeljala dežurna ekipa gorske reševalne službe. Odpeljali so ju v jeseniško bolnišnico. Dežurna ekipa je istega dne poletela tudi na Komarčo, kjer je planinka padla v globel. Prvi so ji pomagali bohinjski reševalci, nato so jo s helikopterjem prepeljali v jeseniško bolnišnico. V nedeljo dopoldne se je na poti na Križno goro poškodovala planinka, katero so gorski reševalci iz Škofje Loke prenesli do reševalnega vozila Nujne medicinske pomoči Škofja Loka. Popoldne pa je pet planincev pri sestopu s Ciprnika v dolino Pišnice zašlo na staro nevzdrževano pot, kjer zaradi nevarnosti zdrsa niso mogli nadaljevati poti. V dolino so jih pospremili pripadniki GRS Kranjska Gora.

V soboto pa so policisti iz gorske enote vnovič »patruljirali«. Prvo kontrolno točko so postavili že v Vratih, drugo v Luknji za smer Plemenice in naprej proti Triglavu ter tretjo pod Kriškimi podi. Medtem ko so se minulo nedeljo v dolino vrnili brez večjih pripomb, pa so bili tokrat manj zadovoljni. Tudi tokrat so sicer ugotovili, da le majhen delež pohodnikov ne uporablja primerne opreme, prav nič veseli pa niso bili pogleda na družino, v kateri so bili starši ustrezno obuti, ne pa tudi otroci, čeprav jih je pot vodila po melišču z ostrim kamenjem. »Med potjo je bilo še nekaj takih izjem, medtem ko so bili tisti, ki so se po polplezalnih smereh odpravljali proti Triglavu, dobro opremljeni,« je vtise policistov strnil tiskovni predstavnik Policijske uprave Kranj Leon Keder. S policistoma je v preventivni akciji znova sodeloval tudi nadzornik Triglavskega narodnega parka (TNP), ki je še posebej prežal na morebitne kršitve pravil v TNP.

Simon Šubic

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Helikopter dvakrat v gorah"

Tomaž Jeras,

Ne vem sicer, kaj policija šteje za primerno opremo, morda gledajo le obutev, vendar dan prej, v petek (10.8.), je bila večina planincev, ki sem jih srečal na poti čez Plemenice, neustrezno opremljena. Čelado je imela približno tretjina, samovarovanje pa še manj.

Stanje na Triglavu pa je bilo seveda še bolj porazno. Na sestopu na Kredarico je bil le en otrok pravilno varovan (s tem mislim, da je spremljevalec, verjetno oče, vedel, kaj počne), nekaj se jih je trudilo z varovanjem otroka, a se je lepo videlo, da jih zadeve niso ravno jasne, večina pa ni bila varovana (niti s strani staršev niti s samovarovalnim kompletom), niti niso imeli vsi otroci čelade. Večina odraslih pa je hodila z enako opremo, kot bi šli na kak Blegoš, torej imeli so planinske čevlje in to je to.

Ne vem, odkod policiji ideja, da je stanje dobro, meni se je zdelo katastrofalno.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije