Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tragična smrt visokošolca na Možaklji

Jutro (1932): V petek popoldne se je na steni Možaklje smrtno ponesrečil 22 letni jurist Stanislav Narad

Jesenice, 27. avgusta 1932
Strma gora Možaklja nad Savo že dolgo vrsto let ni zahtevala nobene človeške žrtve, včeraj pa si je izbrala mlado življenje nadebudnega visokošolca, ki se je zatekal v planine v svoje razvedrilo.

V petek popoldne sta se že ob 2. napotila jurist ljubljanske univerze 22-letni Stanislav Narad in njegov prijatelj 23-letni Rudolf Veber na izlet na Možakljo, z namenom, da preplezata steno tik nad Kurjo vasjo. Stena je poraščena z grmičevjem in mahom in ko je bil Veber že blizu vrha, je naenkrat zaslišal obupen krik svojega prijatelja. Ko se je ozrl, je videl, kako je prijatelj v velikem loku padel v globino.
Prestrašeni turist si ni več upal navzdol, naglo se je povzpel na vrh in tam je klical na pomoč tovarniška delavca gg. Iskro in Bertonclja in so se potem vsi trije spustili navzdol, kjer so kmalu našli v globeli Nerada mrtvega. Eden od njih je prinesel žalostno vest v mesto in sta, ko je bila že noč, prispela na kraj nesreče tudi ponesrečencev oče, železniški uradnik Franjo Narad in medicinec Jože Bogataj. Medicinec je na prvi pogled ugotovil, da si je nesrečni prijatelj pri padcu zlomil hrbtenico in dobil tudi hude notranje poškodbe.
Smrt ga je rešila muk v prav kratkem času.

Ponesrečeni Stanislav Narad je bil najstarejši izmed peterih otrok ugledne železničarske obitelji in zelo simpatičen mladenič. Gimnazijo je dovršil v Kranju, kjer je predlanskim maturiral in se vpisal na juridično fakulteto ljubljanske univerze. Pred par tedni je odslužil vojaško službo v Sarajevu ter se je potem doma pripravljal na nadaljnje študije, vmes pa je v razvedrilo obiskoval planine. Očividec strašne nesreče je staršem najprej samo pripovedoval, da si je sin zlomil nogo, in tudi oče, ki je v prepadu videl mrtvega sina, je šele danes zjutraj materi povedal, da ljubljenega sina ni več med živimi.

Jeseniški Skalaši so se danes na vse zgodaj podali v goro ter prenesli mrtvega mladeniča v dolino. Za Stanislavom Naradom, ki je bil splošno priljubljen in se je kot pevec vneto udejstvoval tudi pri sokolskem društvu, žaluje ves kraj ter globoko sočustvuje z bridko prizadeto rodbino.

Jutro, 28. avgust 1932



 


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije