Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po mrzli noči pod Planjavo sama v dolino

Delo: KAMNIŠKA BISTRICA, 23. februarja - Kranjčana, 25-letni Janko Uhan in njegov prijatelj 25-letni Iztok Boltez, sta v ponedeljek zvečer sama prišla s Planjave (2392 m) in Korošice (1808 m) v dolino.

V nedeljo sta se povzpela s Kamniškega sedla po zahtevnejši poti na Planjavo. Pri sestopu v Repov kot sta zašla. Nista hotela tvegati sestopa čez stometrski skalni skok, zato sta se vzpela nazaj in v zavetrju pod Srebrnim sedlom prebedela mrzlo noč. Z radijsko postajo, ki sta jo imela, pa nista uspela nikogar priklicati, čeprav sta ujela nekaj pogovorov na frekvenci GRS.
Njuni starši so že zvečer prosili gorske reševalce postaje Kamnik, da so ponoči odšli v proti Planjavi. V viharju ju niso našli. V ponedeljek dopoldne so nadaljevali z iskanjem. Veter je bil premočan, da bi jim pri tem lahko pomagali piloti Letalske policijske enote s helikopterjem. Kranjčana sta v ponedeljek, dobro opremljena in telesno pripravljena nadaljevala pot proti Korošici, da bi od tam našla pot v dolino. Ves čas sta se zavedala, da ju že iščejo. Hotela sta staršem pregnati skrbi, reševalcem pa delo. Toda v brezpotju sta tavala in šele z nočjo prišla v dolino.
Kamniški reševalci so povedali, da je to že osmi primer iskalnih akcij, ko so pogrešani sami prišli v dolino. Kranjčana sta imela srečo. Bila sta dobro pripravljena in opremljena, hkrati pa sta bila dovolj pametna, da sta se odpovedala tveganju.

MIRKO KUNŠIČ
 

24.02.1993

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije