Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Triglavski žrtvi Heinzu Müllerju v spomin

Jutro (1932): V četrtek 11. t. m. ob 11. bo na pokopališču na Dovjem posvetitev spomenika akademiku Heinzu Müllerju iz Kölna ob Reni, ki je dne 12. junija leta 1930 našel smrt pod Triglavom.

Mojstrana, 6. avgusta
Heinz Müller je bil vodnik nemške akademske športne zveze v Monakovem in bo sedaj skupina članov te zveze prišla počastit spomin svojega pokojnega tovariša.

V začetku junija 1930 je prispelo v Mojstrano iz Monakovega 16 mladih turistov, večinoma visokošolcev in je pestra ter živahna turistovska družba vzbujala v Mojstrani precejšnjo pozornost in si kmalu pridobila splošne simpatije. Mladeniči in dekleta so bili videti že preizkušeni turisti in so bili skrbno pripravljeni za velik pohod v Julijske Alpe. Po raznih turah se je do 11. junija ob 5. popoldne petčlanska skupina te družbe odločila še k plezalni turi na Triglav. Skupino je vodil 21-letni akademik Heinz Müller iz Kölna ob Renu. Ker je bila ura že pozna, je oskrbnik svaril mlade turiste pred izvršitvijo tega namena. Toda niso se dali odvrniti.

Korakali so preko ledenika in so potem preko Kugyjeve police na Severni steni hoteli doseči vrh Triglava. Že v bližini Kugyjeve police pa sta se dva člana premislila in so plezanje nadaljevali samo trije. Müller je stopal prvi, za njim je bil na vrv privezan njegov prijatelj, akademik Ervin Liedtke, tretja pa je bila neka gospodična. Ko so bili na posebno nevarnem mestu v steni, se je tudi gospodična odvezala od vrvi in malo pozneje se je zgodila katastrofa. Müller je strmoglavil navzdol globoko v prepad in obležal mrtev z razbito glavo. S seboj je potegnil tovariša, ki je ostal živ, a se je hudo poškodoval.

Reševalna ekspedicija pod vodstvom Gregorja Laha je imela silne napore pri iskanju in prenosu obeh žrtev. Ekspedicija je prišla na Kredarico sicer ob lepem vremenu, ker pa so prej divjale nevihte z nalivi in točo, so bila vsa pota močno poškodovana.

Nesrečnega Müllerja, edinega sina stare vdove v Kolnu, mnogo obetajočega nadarjenega akademika in velikega oboževalca planin, so položili k večnemu počitku 17. julija ob 11. Na pokopališču v Dovjem. Grob mu je blagoslovil pastor iz Zagreba, pogreba pa so se udeležili tovariši iz Nemčije, številni domači turisti in domačini iz široke mojstranske okolice. V imenu slovenskih planinarjev sta se od pokojnika poslovila dva Skalaša, potem pa so planinci na grobu zapeli pesem »Zagorski zvonovi«.
Müllerjev tovariš, Ervin Liedtke se je dolgo časa lečil v ljubljanski bolnišnici, od hudih poškodb pa so mu ostale posledice za vse življenje.

Jutro, 7. avgust 1932

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije